Sacred Reich: Awakening

Het Amerikaanse Sacred Reich werd in 1985 opgestart en zorgde een jaartje later voor de fel gesmaakte demo ‘Draining You Of Life’. Het leidde tot een contract met Metal Blade Records – de allereerste thrash metal band op het label (!) – en het debuutalbum, ‘Ignorance’ (1987), zorgde ervoor dat alle verwachtingen werden ingelost. Een paar ep’s en drie full-albums volgden nog alvorens Sacred Reich het in 2000 voor gezien hield. Het muzikale spookje bleef niettemin kriebelen en in 2006 werd Sacred Reich opnieuw leven ingeblazen als touring band tot de heren vorig jaar een nieuw contract onderschreven bij … Metal Blade Records. En zo konden we eerder dit jaar genieten van de split met Iron Reagan en is er nu met ‘Awakening’ de langverwachte opvolger van ‘Heal’ waarop de liefhebbers zo maar liefst drieëntwintig jaar hebben moeten op wachten. Of het het wachten waard is … Sacred Reich staat na al die jaren nog steeds voor no nonsense thrash metal en klinkt tijdens live concerten nog steeds strak en krachtig. En dat is op dit album eigenlijk niet anders, maar toch mis ik iets. Net alsof de band nummers heeft opgenomen die al die tijd stof hebben liggen verzamelen in een of andere donkere kast. Ze knallen niet echt “in your face”. Ze klinken een beetje braaf, niet agressief genoeg en gedateerd. Okee, de echte fans van de band zullen daarmee misschien zoet gehouden worden, maar extra nieuwe zieltjes zal Sacred Reich hiermee toch niet winnen vrees ik. Ik wil dit album zeker niet gaan afkraken, maar tegenwoordig is het muzieklandschap danig geëvolueerd en ook thrash metal op zich heeft zich verder ontwikkeld en dat is het dubbel spijtig dat Sacred Reich iets teveel teert op “wat goed was in de jaren tachtig / negentig, zal ook nu wel in de smaak vallen”. Spijtig, ik had nogal hoge verwachtingen van dit schijfje en die worden niet echt ingelost.

Luc Ghyselen (60)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Awakening 2. Divide & Conquer 3. Salvation 4. Manifest Reality 5. Killing Machine 6. Death Valley 7. Revolution 8. Something To Believe