Lindsay Schoolcraft: Martyr

Liefhebbers van dark gothic rock zijn aan het juiste adres bij het debuutalbum van Lindsay Schoolcraft, een artieste die vooral bij liefhebbers van Cradle Of Filth belletjes moet doen rinkelen. Voor dit debuut werkte Lindsay (vocals, piano en harp) samen met ex-Evanescene drummer Rocky Gray, die hier ook bass en gitaar ter hand neemt. Verder werd de orkestratie verzorgd door Spencer Creaghan met extra hulp van Matthew Van Dreil. Koorzang en wat gastvocalen vervolledigen de line-up op dit album. ‘Saviour’ opent dit album. De intro is kort, maar dankzij toevoeging van drums komt er kracht en tempo binnen geslopen. De mooie en best wel soepele vocalen van Lindsay nemen je dan mee op een mooie trip in het door haarzelf uitgetekende muzikale landschap. De toon lijkt gezet en ‘Dangerous Game’ sluit daar perfect op aan. Het is ene mooi opgebouwde song geworden waar de vocalen van Lindsay echt volledig tot hun recht komen in combinatie met een donkere muzikale achtergrond. ‘Stranger’ begint aarzelend om dan langzaam aan kracht en tempo te winnen. Het is eigenlijk een beetje een constant gegeven op dit album, maar dit betekent niet dat er geen variatie in de nummers te horen valt. Toch valt het op dat Lindsay meer voor melodie dan voor donkere kracht heeft gekozen en daar is uiteraard niets mis mee. Het zorgt er immers perfect voor dat de toch wel mooie en soepele vocalen van Lindsay kunnen schitteren zoals in de op piano klanken gebaseerde gevoelige ballade ‘Blood From A Stone’ (er volgt later met ‘My Way Without You’ nog zo’n gevoelig ballade). Heel mooi is ook het naar klassieke muziek neigende ‘Dawn’, alvorens ‘Remember’ vlot in al zijn glorie overneemt met duidelijk maar tempo, ritme en kracht, maar ook met rustiger fragmenten. Maar de rode draad in al die muzikale schoonheid, blijven de opmerkelijk mooie en soepele vocalen van Lindsay. We kunnen dan ook besluiten dat deze ‘Martyr’ een mooi visitekaartje is geworden van deze talentvolle artieste die zich in meerdere muzikale watertjes als een vis in het water voelt. Lindsay Schoolcraft: een naam om, als fan van gothic / dark rock, in de gaten te houden.

Luc Ghyselen (80)

Independent release

Tracklist: 1. Saviour 2. Dangerous Game 3. Stranger 4. Into The Night 5. Blood From A Stone 6 Dawn 7. Remember 8. See The Light 9. Where I Fall 10. My Way Without You 11. Lullaby