Vintersea: Illuminated

Zonder voorkennis een album beluisteren staat vaak garant om leuke bands te ontdekken. Het is een situatie waar je eigenlijk alleen maar kan winnen. Is het jouw ding niet, geen probleem, dat weet je dan ook weer. Is het OK, des te beter. En soms heb je het geluk een fantastische nieuwe band te mogen aanhoren voor de allereerste keer. Met dit Vintersea uit Corvallis, Oregon zat het onmiddellijk snor. De intro van ‘Spawn Awakening’ kan je wel even op het verkeerde spoor zetten. Het vermoeden rees namelijk dat we met een black metal band te maken hadden, maar geleidelijk aan werd het duidelijk dat Vintersea niet uit één vaatje tapt. Dit is om het in whisky-termen uit te drukken een kwalitatieve blend: een scheutje progressive, een ietsje death metal, wat post-black metal. Een volledig palet aan invloeden gaat voor je open met Vintersea. ‘Old Ones’ was dan weer anders: dezelfde invloeden, maar een song die niet in het verlengd ligt van ‘Spawn Awakening’. Vergelijkingen maken met andere bands is moeilijk in dit geval, des te meer omdat de zangstijl van Avienne Low varieert van engelachtig gezang tot serieus diepe grunts. Deze uit Maleisië afkomstige deerne is een verrijking voor de metal wereld. Vergelijk het met de stijl van Cammie van Oceans Of Slumber, maar nog enigszins anders. Derde nummer ‘Illuminated’ is een parel en bovendien het langste nummer op dit album. ‘Crack Of Light’ opent fantastisch met Avienne die fenomenaal zingt, eerst clean en vervolgens iets tussen grunts en cleane zang. Vervolgens krijg je een verrassing door het gebruik van een muziekinstrument dat je niet onmiddellijk verwacht bij de post-black metal waar dit nummer schatplichtig aan is. Er zit ergens middenin nog een compositorische verrassing die dit album alleen maar meer intrigerend maakt. De wijze waarop ‘Fiery Tongue’ opent laat je onmiddellijk vermoeden dat je een dijk van een nummer gaat krijgen. Man (en vrouw), wat een compositie! Fenomenaal. Hier heb ik niets aan toe te voegen. Ik sta aan de grond genageld van zoveel schoonheid en energie verweven tot één geheel. Vintersea slaagt erin van elk nummer een soort geslaagde collage van nummers te maken. ‘Befallen’ is het zesde en laatste nummer op dit korte album, bovendien de nieuwe single en de perfecte metgezel van ‘Fiery Tongue’. Mag ik Vintersea de ontdekking van het jaar noemen? Ik denk het wel. Deze band heeft alles om door te breken, een sound als een huis, muzikanten die geen grenzen kennen en als kers op de taart een dame die de potentie heeft om uit te groeien tot één van de leading ladies van de metal. Je zou het haar niet nageven gezien haar frêle voorkomen, maar dit is het niveau van een Tatiana Shmailyuk of een Alissa White-Gluz. Geen toeval dat ze binnenkort het voorprogramma van Jinjer verzorgen in de USA. Vintersea is gewoon de MAX.

Frederik Blieck (95)

M-Theory

Tracklist: 1. Spawn Awakening 2. Old Ones 3. Illuminated 4. Crack Of Light 5. Fiery Tongue 6. Befallen