Beyond The Grey: Unthinkable Tragedy

Beyond The Grey is een Amerikaanse band uit Kansas. ‘Unthinkable Tragedy’ is hun debuutalbum. En dit komt best aardig binnen: en heel goede en aangename mix van grunge, melodic metal en hard rock. Een soort smoothie van Alice In Chains en Creed. Het openingsnummer ‘Now Or Never’ is een heel toegankelijke melodic song: hier hoor je direct dat de zang van prima kwaliteit is. Een wat metaalachtig klinkend geluid maar wat een volume. Creed en Alter Bridge invloeden zijn hier duidelijk aanwezig. ‘Unthinkable Tragedy’ galmt dan wat harder en feller door de boxen. Op ‘Finally Free’ horen we voor het eerst het slepende geluid waar Alice In Chains zo beroemd mee is geworden: een mooi nummer. Dan volgen met ‘Pain’ en ‘Gravedigger’ de twee beste nummers van dit album met zeer aanstekelijke gitaarriffs waardoor je automatisch begint me te deinen. Twee klassenummers die je telkens weer opnieuw wil draaien. Verder onthou ik ‘Counterfeit’, weer zo een nummer met een slepende sound: top nummer. We kunnen besluiten dat deze Amerikanen een heel aardig album hebben afgeleverd. Geen hoogstaande, ingewikkelde metal maar gewoonweg steengoede muziek zonder al te veel franjes, erg aanstekelijke riffs, prima zang en prima productie. En in feite muziek waar je wel eens vrolijk en kwiek van wordt. Ook eens een afwisseling tussen doom, atmopsherische black en melancholisch metal waar ondergetekende wel grote fan van is. Ik word niet omver geblazen van deze band maar toch zal deze ‘Unthinkable Tragedy’ van Beyond The Grey op regelmatige basis gedraaid worden in de wagen tijdens de vele kilometers.

Bart Verlinde (83)

Pure Steel Publishing

Tracklist: 1. Now Or Never 2. Unthinkable Tragedy 3. Finally Free 4. Pain 5. Gravedigger 6. Insanity 7. Overflow 8. Counterfeit 9. No More