VAK: Loud Wind

VAK is afkomstig uit de Zweedse hoofdstad Stockholm. Hun titelloos debuut was er in 2015 en men laat een eigenzinnige mix van hard rock en metal horen. Dat het vier jaar duurde vooraleer het gezelschap een opvolger presenteert, ligt voornamelijk aan het feit dat een van de leden een tijdlang op intensieve zorgen opgenomen was naar aanleiding van besmetting met het syndroom van Lemierre. Gelukkig herstelde hij en kunnen we nu genieten van dit acht tracks tellende nieuwe album van VAK. De meeste nummers overschrijden de zes minuten grens en laten stuk voor stuk eigenzinnige klanken horen. Hun mix van hard rock en metal wordt opgesmukt met progressive elementen maar ook met invloeden uit jazz en / of pop. Als je de heren vraagt waar ze invloeden vandaan halen, krijg je een opsomming van tal van bands die soms weinig of geen banden hebben met metal: Radiohead, Tool, Mastodon, Genesis, Kate Bush, Rage Against The Machine, Breach, Neil Young en Soundgarden. Het zorgt er meteen ook voor dat de nummers niet zo toegankelijk zijn en na elke nieuwe beluistering ontdek je accentjes die je tijdens een eerdere luisterbeurt niet hebt gehoord. Dat zorgt soms voor fascinerende momenten, maar evengoed voor enerverende stukjes die je het liefst zo snel mogelijk wil skippen. Maar vooraleer je daadwerkelijk wil overgaan tot skippen, is de band al een stukje verder en heeft men het roer zodanig omgegooid dat je met open mond staat te luisteren naar een compleet nieuwe wending in hun sound. Enkel het korte, instrumentale ‘Underwater Whisper’ zouden wij er persoonlijk steeds uitlaten. Voor de rest is het dus ofwel genieten geblazen ofwel wat afwachten tot de heren terug komen tot een genietbaar fragment. VAK levert met deze ‘Loud Wind’ een erg eigenzinnig album af die je de ene keer met verstomming slaat, en een andere keer zal je het album na ene paar songs laten voor wat het is: je moet er dus echt wel voor openstaan en dat zal niet telkenmale het geval zijn, geloof ons vrij. Breng misschien onder in het vakje “eigenzinnige experimental rock / metal”.

Luc Ghyselen (70)

Indie Recordings INDIE 254

Tracklist: 1. Loud Wind 2. Melting Eyes 3. Birds Of Earth 4. Defenceless 5. Collector 6. Underwater Whisper 7. Fear The Morning 8. Freddie / Time Freezes