Orm: Ir

Orm is een melodic black metal viertal uit de Deense hoofdstad Kopenhagen dat in 2015 werd opgestart. ‘Ir’ is, na ‘Orm’ (2017), het tweede full-album van het kwartet dat maar twee tracks telt, maar beide nummers klokken duidelijk af boven de grens van twintig minuten zodat je ongeveer zevenenveertig black metal geweld te verduren krijgt. De nummers worden opgebouwd aan de hand van sfeervolle melodieuze fragmenten, uiterst heftige erupties black metal en langdurige krachtige stukken. Opvallende is ook het feit dat beide gitaristen van Orm ook instaan voor de vocalen. Die klinken krachtig, rauw en energiek. Toch kunnen beide werkstukken ons niet volledig overtuigen. Nochtans worden die mooi opgebouwd en zijn ze knap gebracht, maar de lange sfeervolle en rustige momenten die er langs komen zijn naar onze smaak echt wel te langdradig. Dit neemt niet weg dat Orm met zowel ‘Klippens lyse hal’ (vertaald zou dit iets als “The Light Hall Of The Cliff” moeten opleveren) als met ‘Bær solen ud’ (“Carry Out The Sun”) een mooie stijloefening brengt van sfeervolle fragmenten en stevige black metal fragmenten. Vooral de krachtige black metal stukken, waar ook een pak dreiging van uitgaat, bekoren ons echt. Spijtig van de te lang uitgesponnen rustiger en sfeervolle momenten.

Luc Ghyselen (72)

Indisciplinarian Indisc 28

Tracklist: 1. Klippens lyse hal 2. Bær solen ud