Rick Estrin & The Nightcats: Contemporary

Rick Estrin & The Nightcats: een naam die al decennia lang – al was dat eerst als Little Charlie & The Nightcats – garantie is voor kwaliteit in bluesmiddens. Sinds gitarist Little Charlie Baty er niet meer bij, is vocalist / harmonicaspeler Rick Estrin is de onbetwiste leider van dit gezelschap dat al tal van wisselingen in de line-up kende. Op deze ‘Contemporary’ hoor je naast Rick ook de superbe gitarist Kid Andersen, Lorenzo Farrell (piano, orgel) en Derrick “D’Mar” Martin (drums). Het viertal zorgt voor een intense mix van elektrische blues en swingende west coast blues. Dat kan zowel in uptempo gebrachte nummers als in trage slepende bluessongs. Twaalf nummers hebben de heren dit keer aan het schijfje toevertrouwd en zoals steeds zijn ook teksten belangrijk voor Rick Estrin, al komen er ook een paar instrumentale langs. Daarnaast is het een genot om het smaakvolle gitaarspel van Kid te horen in combinatie met ofwel de harmonica van Rick, ofwel de orgelklanken of pianoriedels van Lorenzo, terwijl Derrick voor de perfecte backbeat zorgt. Zelf hou ik persoonlijk van de meer swingende en uptempo nummers, terwijl ook pure instrumentale nummers niet echt mijn ding zijn. En als de orgel dan een prominente rol opeist, dat doe ik ook een aantal stapjes terug. Zo is ‘Contemporary’ opnieuw een mix geworden van al deze ingrediënten en komen er dus een aantal mindere nummers langs, althans naar mijn smaak. Toch moet ook ik vaststellen dat de kwaliteitsmeter weer hoog scoort en dat Rick Estrin & The Nightcats zijn talloze fans zal plezieren met dit nieuwste album.

Luc Ghyselen (72)

Alligator Records ALCD 4996

Tracklist: 1. I’m Running 2. Resentment File 3. Contemporary 4. She Nuts Up 5. New Shape (Remembering Junior Parker) 6. House Of Grease 7. Root Of All Evil 8. The Main Event 9. Cupcakin 10. New Years Eve 11. Nothing But Love 12. Bo Dees Bounce