Toronzo Cannon: The Preacher, The Politician Or The Pimp

Toronzo Cannon is geboren en getogen in Chicago en zorgt met ‘The Preacher, The Politician Or The Pimp’ voor een vijfde full-album. Toronzo Cannon is een uitstekende componist, gitarist en vocalist en bewijst dit keer op keer opnieuw op zijn knappe albums. Twaalf nummers pende hij dit bij elkaar die zijn klare blik op de maatschappij weergeven in die perfect worden weergegeven in zijn visie op Chicago Blues waarbij de spotlight gericht is op zijn stijlvolle gitaarspel en zijn knappe, soulvolle vocalen. ‘Get Together Or Get Apart’ mag openen en doet dit met vrij harde vocalen en knap gitaarwerk door heen dit nummer. Vanaf het titelnummer klinkt zijn stem iets zachter, soulvoller, terwijl zijn gitaarwerk verder bijtend zijn weg zoekt. Op ‘Insurance’ komt er een harmonica een deel van de aandacht weg kapen, terwijl piano en een blazerssectie hun opwachting maken tijdens ‘Stop Me When I’m Lying’ om een dosis rhumba aan de bluessound toe te voegen. Daarna neemt Toronzo zelf weer het voortouw en is het zijn knap bijtende gitaarspel en zijn soepele soulvolle vocalen die met de meeste aandacht gaan lopen. Dat hij niet enkel focust op pure Chicago blues, bewees hij reeds eerder op dit album en ook ‘The Silence Of My Friends’ is zo’n bewijs, daar dit een schitterend nummer is geworden met een minieme gospel ondertoon. Ook ‘The First 24’ wijkt wat af door eerder terug te keren naar de roots van de moderne blues: Delta blues. En wat denk je dan van het swingende ‘That’s What I Love About ‘Cha’? En zo levert Toronzo Cannon met deze ‘The Preacher, The Politician Or The Pimp’ een gevarieerd werkstuk af dat je aandacht van begin tot einde vast houdt.

Luc Ghyselen (80)

Alligator Records ALCD 4995

Tracklist: 1. Get Together Or Get Apart 2. The Preacher, The Policitian Or The Pimp 3. The Chicago Way 4. Insurance 5. Stop Me When I’m Lying 6. She Loved Me (Again) 7. The Silence Of My Friends 8. The First 24 9. That’s What I Love About ‘Cha 10. Ordinary Woman 11. Let Me Lay My Love On You 12. I’m Not Scared