Reload Festival, Sulingen, Duitsland (dag 2).

Reload Festival– 24/08/2019 – Festivalterrein, Sulingen, Duitsland.

Net als op vrijdag begon men er ook op zaterdag omstreeks 11.20 uur aan en opnieuw kregen we twaalf bands te zien op het hoofdpodium.

Setyoursails: Voor het weinig publiek die toch reeds vroeg aanwezig was mag Setyoursails dag twee van Reload Festival openen. Zangeres Jules laat het zeker niet aan haar hart komen en staat zeker haar mannetje. Deze nog jonge band gaat er volledig voor en wat een stem heeft Jules. In het genre (hardcore) dat ze brengen kan men dit zeker niet slecht vinden. Als opener kan dit wel tellen.

Eyes Set To Kill: De weide is stilaan aan het wakker worden, de zon is ook terug van de partij wanneer de post-hardcore / metalcore band uit Phoenix, Arizona met zangeres / gitarist Alexia Rodriguez er aan begint. En wat kan ik zeggen: de vrouwen zijn sterk vertegenwoordigt vandaag. Haar zus Anissa speelde ook in de band als bassist maar heeft ondertussen de band verlaten en dit in 2016. Gitarist AJ Bartholomew zingt ook soms een nummer maar dan met een grunt stem terwijl zangeres Alexia eerder een cleane stem gebruikt wat zorgt voor extra variatie in de sound.

Jinjer: Jinjer werd op een luid applaus onthaald en toen barstte de hel los want Tatiana schreeuwt de longen uit haar lijf wanneer ze de eerste noot inzettee. Deze band met Oekraïense roots heeft als lead vocals Tatiana die zowel clean als grunt voor haar rekening neemt. De mix van up tempo, melodieuze en de stevige riffs die ze brengen maakt het eigenlijk compleet. In januari dit jaar brachten ze nog een nieuw album uit – ‘Micro’ – die zeer goed onthaald is door de menigte in de weide.

Massendefekt: Een pure punk rock band en zoals de naam al doet vermoeden zijn het Duitsers en ze zingen ook in het Duits. Aan het publiek te zien en te horen zijn deze heren hier heel erg gegeerd. maar op gebied van beweging zit er niet veel in. Wanneer ze aan een nieuw nummer beginnen, heb je het gevoel van “ja, ze gaan er volledig voor gaan” maar niet dus. De suspence is er niet echt en het spreekt mij niet erg aan. Dan kwam de cover van Pennywise’s ‘Bro Hymn’: goed gebracht maar jammer genoeg gezongen in de Duitse taal. Je zou nu denken dat ze dit nummer toch in het Engels zouden brengen.

Walls Of Jericho: Reload Festival staat vandaag of beter gezegd dit jaar in het teken van “female fronted vocals”. Helemaal niet slecht want het zijn één voor één bands die reeds voldoende gespeeld hebben en die er best mogen zijn. De metalcore band uit Detroit, Walls Of Jericho, heeft hun debuut ‘A Day And A Thousand Years’ uitgebracht in 1999. Daarna werden ze snel ontdekt door Trustkill records. De zang wordt verzorgd door zangeres Candace Kucsulain, komt weinig voor in de het metalcore genre word gezegd maar moet dit toch even nuanceren na wat ik vandaag al gezien en gehoord heb. Aan energie heeft deze band zeker geen gebrek, zangeres Candace heeft dit dan ook door aan het publiek die ondanks de hitte gewoon blijven meedoen.

Emil Bulls: De Duitse rock band Emil Bulls is ontstaan in 1995 en heeft zijn naam te danken aan een kinderfilm. De zanger krijgt ook geregeld back up in het zingen van bepaalde nummers door de andere band leden. Bij het voorlaatste nummer stopten ze opeens met spelen en publiek bleef gewoon door zingen: prachtig om te zien hoe de hele weide meedeed. Goed ingespeeld op elkaar brengen ze een variatie aan nummers, muzikaal zeer sterk.

Bury Tomorrow: De Britse band Bury Tomorrow kan het niet laten ondanks de hitte om het publiek toch te laten jumpen en een circle pit te maken maar het publiek gaat er volledig in mee, hoe zot ben je dan zou ik zeggen. Nu het is duidelijk dat ze zich amuseren, dat is het belangrijkste en ook tof voor de band natuurlijk. Ze brengen metalcore in een strak gespeelde versie waarbij zang zowel clean als grunt gebracht wordt, en dat zorgt voor een mix in de nummers. Ze smijten zich volledig en het tempo waarin ze de nummers brengen is heftig.

Agnostic Front: Meer “Old skool” dan Agnostic Front gaan we vandaag niet krijgen op Reload Festival. Wanneer de intro ‘The Bad And The Ugly’ begint dan zijn we vertrokken voor het komend drie kwartier. De hardcore punk metal band, opgericht in 1982 door Vinnie Stigma en Roger Miret, zorgde toen reeds voor hun debuut album: ‘Victim In Pain’ en sindsdien hebben de heren niet meer stil gezeten. Altijd wel leuk om deze band te zien maar ze blijven in hun jaren lange patroon hangen waardoor het een beetje ééntonig wordt.

While She Sleeps: Pas in 2010 breekt While She Sleeps door met hun album ‘North Stands For Nothing’. Daarna bestookt de band uit Sheffield de Britse metalcore scene. Sindsdien is de band zichzelf blijven ontwikkelen en zijn inmiddels een gevestigde waarde. Het meest recente album, ‘So What’, is in maart dit jaar uitgekomen en bevestigt ook het harde werk van deze jongens.’So What’ is de opvolger van het in 2017 verschenen ‘You Are We’. Op deze plaat staat onder meer de hit ‘Silence Speaks’. Voor dit nummer gingen de heren een samenwerking aan met Oli Sykes, de leadzanger van ‘Bring Me The Horizon’.

Clawwfinger: De traditionele intro van ‘Goldfinger’, je weet wel van de gelijknamige Bond-film, maar dan een beetje aangepast naar Clawfinger was een feit. Alles werd weer wat opgefrist van toen wij ze voor het eerst zagen op ‘Dynamo Open Air’ in de jaren ‘90. Het album ‘Deaf Dumb Blind’ werd toen door het grote publiek zeer goed onthaalt. Ze brachten een mix aan nummers waaronder ‘Nigger’, ‘Biggest & The Best’, ‘The Truth’, … Wat opvalt is dat ze het zeker nog kunnen en zeker het publiek nog meekrijgen in hun energieke performance die brengen.

Hatebreed: Reload Festival wisselt blijkbaar graag eens af en zo is het nu de beurt aan de hardcore band uit Connecticut: Hatebreed. Jamey Jasta is tevens ook de zanger / frontman van de sludge metal band Kingdom Of Sorrow. Het publiek is er volledig klaar voor als Hatebreed er aan begint en deze mannen weten wat ze met zo’n publiek moeten aanvangen. Zanger Jamey Jasta is een echte entertainer en het mag gezegd worden ze krijgen het publiek goed mee. Er wordt dan ook uitbundig mee gebruld op elk nummer.

Bullet For My Valentine: De afsluiter van Reload Festival 2019 is een feit en dit gebeurt met de uit Wales afkomenstige metalcore band Bullet For My Valentine. Wanneer ze aan de set beginnen is de avond al goed gevallen waardoor de belichting helemaal tot ze recht komt. Vanaf de eerste noot is het er “boenk” op, het publiek is nog degelijk wakker want ze zingen allemaal luidkeels mee en zijn super enthousiast. Muzikaal, zang, alles zit goed en je hoort ook dat deze mannen goed op elkaar ingespeeld zijn. Zeker een band die ik nog eens terug wil zien, een band die live heel sterk staat op het podium.

Besluit: Het is een feit dat het metalcore genre dit jaar zeker sterk aanwezig was en vooral dan metalcore bands met een dame als frontvrouw waren prominent aanwezig. Het mooie weer, a bunch of good bands en een fris pintje zijn zeker ook meevallers voor het publiek. In de persconferentie werd meegedeeld dat de vijftiende editie van Reload Festival volgende jaar een weekend vroeger door gaat, namelijk van 13 augustus tot 15 augustus 2020, zodat ze bands kunnen gaan delen met Summerbreeze.

Met dank aan André Klaßen.

Tekst: Wendy Gombert.

Foto’s: Erwin Poppe.