Reload Festival, Sulingen, Duitsland (dag 1).

Reload Festival – 23/08/2019 – Festivalterrein, Sulingen, Duitsland.

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus reisden wij weer, voor de vierde maal reeds, af naar Sulingen voor alweer de veertiende editie van Reload Festival. Dit jaar hebben ze terug gekozen om alle genres te spreiden over de twee dagen. Men begon er dit jaar terug om 11.20 uur omdat er toch op de twee dagen tijd zo’n vierentwintig bands de revue gaan passeren.

Pressure Recall: Met enige vertraging start deze Duitse band als opener voor het Reload Festival 2019. Ze noemen zich zelf “new metal”, dit is zeker zo en hebben hun inspiratie duidelijk gevonden bij Korn. De weinige toeschouwers die er al waren op dit vroege uur kon zanger Eric Bonnard toch voldoende meekrijgen en en eerste wall of death was een feit.

Evergreen Terrace: Wat deze band brengt kan men onder de noemer melodieuze metalcore plaatsen, ze hebben geluk dat het hier zonnig weer is en warm want tenslotte als je helemaal vanuit Jacksonville, Florida komt, kan dit wel eens tegen vallen met ons typisch Europees regen weer. Sinds 1999 zijn ze reeds actief, hebben wel al heel wat wisselingen in de line-up ondergaan en hun naam zal voor velen wel bekend zijn. Zeker bij de Simpsons fans want de band naam is vernoemd naar de straat waar de Simpsons wonen. Bij het laatste nummer is het toch gelukt voor zanger Andrew Carey om het publiek in te gaan met de nodige hulp van de security maar hij zag het wel niet meer zitten om terug het hoge podium op te kruipen. Dan maar nog even handjes schudden met de fans die op de eerste rij staan en ook nog even op de foto waar hij zijn tijd voor nam.

Thundermother: Thundermother werd opgericht in 2009 door gitariste Filippa Nässil. Deze band bestaat uitsluitend uit vrouwen en brengt hard rock met een eigen twist waar men wat invloeden van AC/DC in terug kan vinden. Het vijftal brak echter pas door met hun tweede album ‘Road Forever’ in 2015. Echter in 2017 zijn er vier band leden opgestapt en moest Filippa terug opzoek naar vier nieuwe vrouwelijke band leden waar ze na een aantal maanden toch in slaagde. Het rock gehalte was hun zeker nog niet ontgaan en bewijst nog maar eens hoe sterk een band daar kan uitkomen. De bezetting vandaag bestaat uit vier leden en ze laten dit dan ook vandaag met veel charme en glans horen. Met de opgezweepte muziek kan dit zeker al niet stuk voor vandaag. Filippa Nässil werd dan ook nog eens op de schouder van een security door het publiek gedragen terwijl ze gewoon rustig bleef door spelen.

Dog Eat Dog: Een kenmerkende mix van punk rock, hiphop en metal is wat Dog Eat Dog vandaag brengt en waar ze in de jaren negentig bekend mee werden, met singles als ‘No Fronts’, ‘Wo’s the King’ en ‘Rocky’. Onze landgenoot Marc de Backer die de saxofoon bespeelde heeft ook ooit deel uitgemaakt van deze band. Ze hebben ook een twee tal nieuwe nummers gespeeld. Dog Eat Dog speelde als headliner op het Reload Festival in 1993, wij hebben ze voor het eerst gezien in 1995 op Dynamo Open Air en zijn sindsdien altijd fan gebleven.

Nasty: Deze Belgische band is afkomstig uit Kelmis, dat ligt op de grens met Luik en Duitsland. Zij brengen vooral hardcore en doen dit al sinds 2004. Ze Hebben ondertussen toch een aantal albums uitgebracht maar voor mij zijn ze niet zo bekend. Wat niet wil zeggen dat het niet goed is wat ze brengen. Zij brengen fucked up muziek voor een fucked up wereld, zo omschrijven ze zich zelf een beetje. Wanneer je ze bezig ziet voel je wel dat de teksten vol passie voor de hardcore gebracht worden en ze hebben dan ook een onvergetelijke live set neergezet.

Backyard Babies: Met hun zeven albums die ze hebben uitgebracht en een Grammy Award is deze Zweedse band bekend om hun mix van punk rock, hard rock en glam rock die ze brengen. Hun achtste album, ‘Silver And Gold’, werd eerder dit jaar uitgebracht en daarmee zijn ze nu mee op tour. Met wat ik gezien en gehoord heb stel ik toch eerder vast dat deze band pure rock n’roll brengt, en dat zeker niet slecht doet.

Sondaschule: Zo zie je maar dat het Reload Festival voor een mix zorgt op deze veertiende editie want Sondaschule is een ska punk band uit Oberhausen opgestart in het jaar 1999. Zo te zien en te horen een geroutineerde band. Maar ja, wat wil je na zoveel jaren dat ze mee draaien in dit genre kan dit niet anders hé. Aan het publiek te zien wordt er stevig meegedaan en ze zingen dan ook alle nummers zonder problemen mee.

Soilwork: De Zweedse melodieuze death metalband is een band die men kan vergelijken van stijl als In Flames en Dark Tranquillity. De afwisseling van een cleane stem met een krachtige grunt stem maakt het totaal plaatje toch wel af. Dit is zeer goed gebracht en er wordt ook heel erg up-tempo gespeeld, strak en vooral de korte nummers zijn herkenbaar.

Lordi: Het grote publiek gaat Lordi kennen toen ze in 2006 Eurovisiesongfestival wonnen met het nummer ‘Hard Rock Hallelujah’. Daarna was het vooral de teksten en monsterlijke kostuums die het publiek bij bleef en aantrok waardoor ze steeds wel bekend gebleven zijn. Het is iets speciaals waardoor ze ook tournees in Amerika en Japan mochten verzorgen. De muziek kan men beschrijven als een mengeling van hard rock en heavy metal. De kostuums zijn typerend voor deze band en hebben een beetje weg van een horror film. Er is weinig beweeglijkheid maar dit komt natuurlijk door de imposante kostuums. Muzikaal is hier zeker niets op aan te merken. Dan kwam de aankondiging dat basgitarist OX de band gaat verlaten na veertien jaar. Hij mag dan ook nog eens zijn laatste solo ten berde brengen. Toen de zanger Mr. Lordi met zijn bijl als micro het podium terug opkwam wist iedereen welk nummer er ging komen en … ja hoor, het was ‘Hard Rock Hallelujah’. Als mooie afsluiter: bij terug gaan naar de pers-ruimte hebben we zanger Mr. Lordi achter de schermen nog kunnen waar nemen toen hij van de trap kwam en de fotografe (Dorien Goetschalckx) die op dit moment bij mij was, kon zo nog een mooie foto van hem nemen.

Of Mice & Men: Deze band is bekend om zijn mix van metal en hardcore, wat ze toch al sinds 2009 brengen en werd opgericht door Austin Carlile en Jaxin Hall. Zanger Austin Carlile heeft de band in tussen verlaten in december 2016 omdat het voor zijn gezondheid niet meer haalbaar was. Vandaag staan ze hier op de veertiende editie van Reload Festival met de nodige pyros waar ze gretig gebruik van maken. Bassist Raad Soudani die mee is op tour met Of Mice & Man valt wel op met zijn roze basgitaar. Het is recht toe recht aan muziek die ze brengen, niet te veel blabla maar rammen en beuken.

Airbourne: Airbourne werd tien jaar geleden gevormd in Warrnambool, Victoria. Hun eerste album ‘Runnin Wild’ was één van de meest besproken en best beoordeelde debuten in de recente rockgeschiedenis en daarmee won de band een “Metal Hammer Golden Gods Award” voor beste debuutalbum. Met hun eigen creatie, waarmee ze de hele hardrockscéne met hun enthousiasme en niet aflatende drive steeds opnieuw nieuw leven inblazen, blijven de heren toeren. Later dit jaar nog, meer bepaald in oktober, brengen ze een nieuw album uit. Het zal hun vijfde studio album worden en het krijgt de titel ‘Boneshaker’ mee.

Sabaton: De Zweedse power metalband is de headliner van de eerste dag van Reload Festival 2019. Sabaton heeft een grote fanbase in Europa en ver daar buiten. Ze begonnen hun set met ‘Ghost Division’ en wat volgde was vol energie gebracht zoals we wel gewoon zijn van Sabaton. Het podium was aangekleed als een battle field. Het drumstel in een tank verankerd, zandzakken en prikkeldraad ontbraken ook al niet. Het was een mix van hun betere nummers uit allerhande albums die ze brachten. Sabaton vulde er hun set mee tot groot jolijt van het publiek.

Met dank aan André Klaßen.

Tekst: Wendy Gombert.

Foto’s: Erwin Poppe.