JD Miller: Afterglow

Na ‘Grand Intentions’ (2014) en ‘World War X’ (2017) is ‘Afterglow’ het derde full-album van het Zweedse JD Miller. Deze hard rock / melodic Rock / AOR band werd in 2010 opgestart en kent ondertussen het klappen van de zweep. De kern van de band wordt tegenwoordig gevormd door het drietal Peter Halldén (vocals), Emil Eriksson (drums) en Elias Fröjd (gitaar). Het album werd nog opgenomen met bassist Chris David, maar die is intussen opgestapt en wordt voor live concerten vervangen door Minael Bielinski. ‘Afterglow’ telt elf mooi opgebouwde en gearrangeerde nummers die een pak kracht uitstralen maar vooral veel melodie bevatten. Drums en bass zorgen, zoals het hoort in dit (sub)genre, voor een stevige en goed klinkende fundament. Keyboards en riffs zorgen voor de ruwbouw terwijl de stemmige en best wel knappe gitaarsolo’s en de krachtige, maar soepele vocalen met de meeste aandacht gaan lopen. Vernieuwend is het allerminst, maar dat hoeft immers niet: een pak friet met mayonaise gaat er immers ook steeds in. Wel lijkt het ons dat JD Miller net iets krachtiger en energieker klinkt dan een pak (sub)genre genoten. Hun sound iets minder afgelikt en gepolijst. Ook worden de obligate ballades beperkt tot een strikt minimum en dan nog straalt ‘The Afterglow’ voldoende kracht uit om niet als zeemzoet te worden bestempeld en is er voldoende kracht en tempo aanwezig. Ja, dit derde album van JD Miller mag gehoord worden en mits wat steuntjes in de rug, ik denk bijvoorbeeld aan wat airplay op de radio, kan dit album wel eens voor de doorbraak zorgen voor deze Zweden.

Luc Ghyselen (80)

Mighty Music PMZ 314

Tracklist: 1. Inside A Dream 2. Game Of Love 3. Inception 4. Icarus 5. Light Your Fire 6. In The Afterglow 7. The Desire 8. Burned Alive 9. The Answer 10. Devilstorm 11. Auburn Skies