Ethereal Kingdoms: Hollow Mirror

Ethereal Kingdoms ontstond in 2017 en debuteerde datzelfde jaar met een vier tracks tellende demo om hun visie op symphonic metal kenbaar te maken. Vorig jaar werden de twee singles op de markt gebracht die je nu beiden kan terugvinden op het eerste full-album van de band. Ethereal Kingdoms bestaat uit gitarist Christian Rasmussen, Jakob Holm (bass), Jon Elmquist (drums) en Sofia Schmidt (vocals). Voor dit debuutalbum, bestaande uit tien nummers die ze bestempelen als “Ghost stories”, deed het kwartet beroep op tal van extra muzikanten. Zo hoor je natuurlijk een pak orkestratie langskomen met een heel pak klassieke solisten, is er een zestien koppig koor te horen, en zijn er special gastbijdrages van folk artiest Sigurboði Grétarsson (Danheim, Niðafjöll) en van singer-songwriter Amalie Skriver. Velen onder u associëren symphonic metal met vrouwelijke vocalen. En ja, die zijn er inderdaad, want Sofia Schmidt staat hier achter de microfoon. Maar let op, Sofia beschikt over een compleet gamma aan stemmenpracht gaande van krachtige cleane vocalen, over bijna gefluisterde zang, over hoog sopraan gezang tot uiterst diepe en zware growls die een pak mannelijke collega’s haar niet kunnen na doen! We geven het eerlijk toe dat ook wij een paar luisterbeurten nodig hadden om te wennen aan de grote verscheidenheid van stemmen die Sofia gebruikt. Ethereal Kingdoms is dus een beetje een buitenbeentje op gebied van symphonic metal daar er hier ook een pak theatrale kracht bij komt kijken. Ook hun live concerten worden zo uitgewerkt. Zo was de band eerder dit jaar te zien op Royal Metal Fest waar het geheel visueel werd ondersteund door een aantal dansers en alle koorzang verzorgd werd door het gereputeerde Men’s Choir Of Roskilde Cathedral. Verder klinkt dit een pak donkerder en dreigender dan wat de meeste genre genoten brengen. Je mag bijna stellen dat ze voorzichtig een pak elementen black metal en / of death metal in hun sound verwerken die dan vooral tot uiting komen in de vocalen en dreiging die van een heel pak fragmenten uit gaat. Of zoals ook in de bijgeleverde promo tekst vermeld wordt: “Unexpected Brutality”. Het zal dus voor een heel pak liefhebbers van symphonic metal wennen zijn. Compleet overtuigd zijn we ook nog steeds niet, maar het valt wel op dat we dit album meer smaken per luisterbeurt. Dus misschien zullen we volgend jaar moeten zeggen dat we deze ‘Hollow Mirror’ van Ethereal Kingdoms een van de betere albums van het jaar vonden.

Luc Ghyselen (82)

Mighty Music PMZ 311

Tracklist: 1. Distance 2. Beginnings 3. Ashes Within 4. Heartchamber 5. Endings 6. Silent Dance 7. My Kantele 8. Embrace Me 9. Apparition