Soren Andersen: Guilty Pleasures

Doet de muzikant Soren Andersen niet direct een belletje rinkelen? Dan zal dat wel het geval zijn als je weet dat de man tien jaar zijn kunsten heeft getoond als gitarist bij een andere virtuoos: Glenn Hughes. Maar ook als producent, mede-eigenaar van de beroemde Medley Studios in Kopenhagen, ambassadeur voor apparatuur van wereldklasse zoals TC Electronic, Yamaha Guitars en Line 6 en natuurlijk het spelen van de zes snaren met een stel andere geweldige muzikanten. Soren is vooral van veel markten thuis en brengt in oktober een solo plaat uit, ‘Guilty Pleasures’, waarop hij in tien aanstekelijke songs die virtuositeit tentoon spreidt. Een oorgasme voor gitaar liefhebbers deze plaat. Vanaf de eerste song ‘City Of Angels’ wordt al vrij duidelijk wat Soren Andersen zijn bedoeling is. De man bespeelt geen gitaar, hij leeft dat instrument als het ware. Wat opbouw betreft blijkt hij ook graag te variëren en te experimenteren met dat instrument. Waardoor hij u prompt op het verkeerde been zet, maar je ook geboeid blijft zitten luisteren naar wat de man uit zijn gitaar tovert. Door uit zijn comfort zone te treden, krijgt hij bij ons prompt een pluim extra op zijn hoed. Zo bevat ‘Agent Wells’ enkele soundscapes die we zelfs niet echt kunnen thuisbrengen, en dat trekt ons dus nog het meest over de streep. Soren Andersen verlegt een grens in het bespelen van gitaar, waar eigenlijk geen grenzen zijn. Daardoor wordt hij door de groten op aarde ook zo op handen gedragen, en dat zet hij doorheen de volledige schijf ook in de verf. ‘The Kid’, ‘Satori’, ‘Skybar’ tot ‘ Bad Weather’ het zijn één voor één adrenalinestoten die je te verwerken krijgt, die bovendien aan je ribben blijven kleven. Ook al bewandelt Soren Andersen eigenlijk over de gehele plaat diezelfde lijn tot en met knappe afsluiter ‘B ipolar’. Net door middel van die onwaarschijnlijke riffs, door je onder te dompelen in zeer intensieve en gevarieerde atmosferen blijf je echter gekluisterd zitten luisteren en genieten tot de toppen van je tenen. Zelfs het ontbreken van zanglijnen stoort allerminst. Besluit: We houden van gitaristen die het doen aanvoelen alsof die gitaar een onderdeel van hun lichaam en geest is geworden, zodat ze je door die Hemelse virtuositeit tot tranen toe bedwingen en een krop in de keel bezorgen. Het lijstje van top gitaristen is groot, maar niet elke muzikant slaagt erin je dat intense gevoel van welbehagen te bezorgen dat je als liefhebber van dat instrument nodig hebt om over de streep te worden getrokken. En dat is wat Soren Andersen net wel doet op deze parel van een gitaar plaat. Elk beetje liefhebber van gitaar muziek van onaards niveau zou nu al naar de platenboer moeten rennen om deze plaat te bestellen. Soren Andersen is een gitaar virtuoos die het instrument bespeelt alsof zijn leven daarvan afhangt. En daar veel schepjes bovenop doet, iets wat we niet elke dag tegen komen binnen typische gitaar muziek. Kopen die handel, het loont de moeite!

Erik van Damme (75)

Mighty Music PMZ 317

Tracklist: 1. City Of Angels 2. Agent Wells 3. The Kid 4. Satori 5. Skybar 6. Bad Weather 7. Beirut 8. Bird Feeder 9. 1983 10. Bipolar