War Cloud: State Of Shock

War Cloud is een viertal dat in Oakland, Californië in 2014 van start ging. Gitarist / vocalist Alex Wein is het brein achter het gezelschap. Joaquin Ridgell (drums, Taylor Roach (bass) en Nick Burks (gitaar) zijn zijn kompanen. In 2017 was er reeds het titelloze debuut die de sound van War Cloud wereldwijd verkondigde: een gedreven mix van seventies styled rock en eighties styled power metal. Je hoort immers elementen in de sound van War Cloud die eerder te vinden waren bij o.a. Motörhead, Saxon, Thin Lizzy of Iron Maiden. Ze kruiden dit bij met wat eigen elementen zodat een zware sound ontstaat die zowel kracht uitstraalt als een pak melodie bevat terwijl ze vooral grossieren in stevige riffs. ‘State Of Shock’, hun tweede full-album borduurt stevig op deze ingeslagen weg verder en telt acht nummers. Het zijn vooral de eerder korte gebalde songs die hier met de meeste aandacht gaan lopen. We hebben het dan over de krachtige en energiek opener ‘Striker’ dat aan een sneltreinvaart uit de speakers knalt en door band en label naar voor wordt geschoven als eerste trekpleister. Meteen een binnenkomer van formaat. Met ‘White Lightning’ gaan ze op de ingeslagen weg verder, waarna ze met ‘Dangerous Game’ dat kunstje nog eens over doen, maar dan in een langere versie. Het instrumentale ‘Tomahawk’ vinden we dan weer een heel stuk minder. Ook ‘Seeing Red’ dat maar langzaam tot ontwikkeling komt vinden we minder ons ding. Met ‘Do Anything’ slaat het viertal weer krachtig om zich heen. Het nummer sluit terug naadloos aan bij de eerste drie nummers op het album. Het daaropvolgende ‘Means Of Your Defeat’ schiet al even krachtig uit de startblokken, maar is toch iets langer en kent een langer uitgesponnen instrumentaal einde die ons minder kan bekoren. De heren sluiten af met het titelnummer. Een mooi drumpatroon, een brommende bass en een zich langzaam ontwikkelende riff geven de aanzet waarna het nummer zich mooi ontwikkelt. ‘State Of Shock’ is een goed tweede album geworden van deze stoner metal band, al zijn we niet altijd even overtuigd van de vocale kwaliteiten van het gezelschap. Samen met het dipje, naar onze smaak althans, zowat halverwege het album, zorgt dit ervoor dat we nog niet compleet overstag gaan voor War Cloud.

Luc Ghyselen (72)

Ripple Music

Tracklist: 1. Striker 2. White Lightning 3. Dangerous Game 4. Tomahawk 5. Seeing Red 6. Do Anything 7. Means Of Your Defeat 8. State Of Shock