Twilight Force: Dawn Of The Dragonstar

Met ‘Dawn Of The Dragonstar’ zet het symphonic power metal gezelschap Twilight Force zijn muzikale fantasy reis verder. Twilight Force werd in 2011 opgestart in het Zweedse Falun en debuteerde albumsgewijs in 2014 met ‘Tales Of Ancient Prophecies’. Twee jaar later was er met ‘Heroes Of Mighty Magic’ een opvolger en nu is het dus tijd voor een derde stap in de wereld van Twilight Force. Het huidige zestal kiest voor een heel aanstekelijke mix van power metal en symphonic metal dat gemakshalve vergeleken wordt met bands als Rhapsody Of Fire en Gloryhammer. Vooral die laatste vergelijking gaat hier echt wel op: een fantasy verhaal gekoppeld aan aanstekelijke kracht. Echte “feel good, feel happy”-metal krijg je hier te horen op dit tien tracks tellend album. Het betekent dat kracht eigenlijk van ondergeschikt belang is. Belangrijker is het feit dat de nummers zwierig hun draai vinden en zich stuk voor stuk gemakkelijk laten beluisteren. Stilstaan of stilzitten blijkt dan ook heel moeilijk bij dit soort muziek, zodat de band waarschijnlijk volgend jaar op een heel pak festivals zal te zien zijn, zodat complete weides massaal uit de bol zullen gaan op de sound van Twilight Force. Zelf zijn we niet meteen onder de indruk van het aangebodene: het klinkt ons allemaal iets te vertrouwd, te gemakkelijk, in de oren. Zelfs het lang uitgesponnen afsluitende ‘Blade Of Immortal Steel’ – meer dan twaalf minuten – is een aaneenschakeling van “feel happy”-momenten. Al is dit ook het soort metal dat een brug kan slaan naar de meer mainstream muziek liefhebber: het luistert gemakkelijk weg, het is immens catchy en aanstekelijk en je kan er een pak energie op kwijt. Zelf houden we toch liever van wat steviger kost zodat deze nieuwe van Twilight Force op niet zoveel draaibeurten meer hoeft te rekenen ten huize je dienaar.

Luc Ghyselen (70)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Dawn Of The Dragonstar 2. Thundersword 3. Long Live The King 4. With The Light Of A Thousand Suns 5. Winds Of Wisdom 6. Queen Of Eternity 7. Valley Of The Vale 8. Hydra 9. Night Of Winterlight 10. Blade Of Immortal Steel