Everfrost: Winterider

De Finse symfonische power metal band Everfrost combineert in dit concept album een volledig coherente Japanse manga-strip met het vertellen van winterse verhalen. Muzikaal laten ze zich kenmerken door een grote diversiteit in veel soleerwerk op keyboard en gitaren. Mikael Salo’s vocalen, bestaande uit op opera- en power metal-geïnspireerde mannenzang, brengen lyrische thema’s over escapisme, verlies en fantasie. Ook hier die diversiteit. De nummers zijn vaak melodieus en sterk, zoals de opener ‘Winterider’ en ‘Juhannis In January’. Variatie vinden we in ‘Chainlace’ en ‘Actraiser’ klinkt vrolijk optimistisch. Bij het beluisteren van deze promo bleek ‘Cold Night Remedy’ vele fouten te bevatten waardoor het nummer telkens abrupt stopt en herbegon. Het nummer staat al een tweetal jaar op Youtube en daar kon ik het wel in zijn goede vorm beluisteren. Ook de rustige instrumentale ‘Above The Treeline’ bevat vele fouten, die de sfeer van het beluisteren wel een deuk geeft. Die technische zaken zullen we even achterwege laten, maar het voorstellen van een album waar twee nummers fouten bevatten lijkt nu niet echt een voorbeeld te zijn van oplettendheid. Een speciale combinatie ‘Brandy And Antifreeze’ zorgt voor mooi keyboardwerk van Benji Connelly, wat ondergetekende in een krachtig ritme best kan appreciëren. Dat vlotte ritme vinden we ook in ‘Die Young’ terug. Niettegenstaande de duistere titel is dit een vrij positief klinkend nummer, wat op een interactieve wijze blijft hangen. ‘Darkwoods Drain Backwaters’ begint traag en duister maar evolueert naar speedmetal. Afsluiten doen we met een pareltje ‘A Whisper in a Frozen Tale’, dat maar liefst meer dan een kwartier intense en ritmische momenten met theatrale stukken combineert. Het vertelt een verhaal waarin je weg droomt en dus best even de tijd voor neemt. Een ietwat licht uitgevallen productie tempert een stuk de beleving, maar de nummers op zich maken veel goed.

Rocking Klingon (75)

Rockshots Records

TRACKLIST: 1. Winterider 2. Juhannus In January 3. Chainlace Angel 4. Actraiser 5. Cold Night Remedy 6. Above The Treeline 7. Brandy And Antifreeze 8. Die Young 9. Darkwoods Drain Backwaters 10. A Whisper In A Frozen Tale