Domination Inc.: Memoir 414

Kent iemand het Griekse Domination Inc. nog? Dit gezelschap – Alpha (drums), Ares (gitaar), Kostas (gitaar), Theo (vocals) en Jim (bass) – ging in 2011 van start en zorgde voor twee ep’s: ‘Realm Of Crisis’ (2012) en ‘The Sacred Matrix’ (2013). Daarna sloeg ‘Infants Of Thrash’ (2015), het debuutalbum, in als een bom. Zeker in het thuisland waar het vijftal ook gereputeerde bands als Annihilator, Kreator en Sepultura het vuur aan de schenen legde als support band. Nu zijn we zo’n vier jaar verder en Domination Inc. zorgt opnieuw voor een indrukwekkende bommetje als je liefhebber bent van thrash metal. Stond het debuut nog volledig in het teken van old school thrash metal, dan is deze ‘Memoir 414’ moderner van opvatting, maar zeker en vast klinken de negen tracks op dit album even krachtig, gedreven en energiek. Hier en daar worden minieme accenten groove metal en / of black metal in de sound onder gebracht, maar dit zorgt enkel voor een paar kleine verschuivingen. Het vijftal opent meteen met een mokerslag. ‘Cutting Edge’ bevat meteen alles wat je van een pure, gedreven en energieke thrash metal song kan verwachten: een tempo om “u” tegen te zeggen, krachtig vocalen die een pak venijn uitspuwen, een immense groove dankzij krachtige riffs, een perfect drumpatroon en een vingervlugge inventieve gitaarsolo. Dit alles gegoten in een zo goed als perfecte compositie: wat wil je als thrash metal fanaat nog meer? Wat extra’s? Dat kan, luister maar naar het machtige en meer dan negen minuten durende epos ‘Day VIII Deus’ Ignorance’ waar de heren verschillende wisselingen in tempo, ritme en gevoel samensmelten tot een wervelend geheel. Nog niet overtuigd? Dan val je misschien voor het snoeiharde ‘The Sickening’, een geweldig nummer waar agressie, brutaliteit en kracht aan elkaar worden gekoppeld om er dan een melodieuze, maar vingervlugge, gitaarsolo in te verwerken. En zo gaan de heren maar door: track na track is een immense opdonder en een perfect schot in de roos. Nergens kan je het vijftal op een minder moment betrappen. Om te eindigen diept Domination Inc. nog een speciale verrassing op: hun versie van Motörhead’s ‘Love Me Forever’. En jongens wat een versie is dit geworden! Deze knalt je overhoop, stoomt over je heen, … en laat je uitgeput in hoekje achter. Tja, wat moeten we hier nog aan toevoegen? Dé thrash metal release van dit jaar?

Luc Ghyselen (95)

Steamhammer / SPV

Tracklist: 1. Cutting Edge 2. Day VIII Deus‘ Ignorance 3. The Sickening 4. Dark City 5. Dehumanized 6. Crux, Nux, Lux … 7. The Eye 8. Culling 9. Love Me Forever