Elvenking: Reader Of The Runes – Divination

Het Italiaanse Elvenking timmert reeds sinds 1997 aan een muzikale carrière die nu met ‘Reader Of The Runes – Divination’ aan een tiende full-album is toegekomen. De band kende in deze meer twintig jarige periode al de nodige wisselingen in de line-up, maar toch werd ieder full-album goed onthaald. Zeker liefhebbers van een mix van power metal en folk metal vinden steeds hun gading bij Elvenking. Dit is op dit nieuwste album niet anders, want opnieuw zullen de fans smullen van het afgeleverde werk. Voor het eerst zorgt Elvenking voor een uitgewerkt concept en dan nog een dat is willen spreiden over meerdere albums. De heren tekenden hiervoor een fantasy wereld uit en schetsen aan de hand van deze twaalf tracks deze wereld en zorgen ervoor dat een paar karakters worden neergezet die ook nog verder in het verhaal hun rol zullen spelen. Zoals steeds zorgt Elvenking voor een mooie mix van aanstekelijke power metal en folk elementen in mooi opgebouwde nummers. Kracht en melodie gaan dan ook mooi hand in hand, terwijl afwisseling in tempo en ritme, dankzij o.a. folk elementen en akoestische stukjes, het geheel boeiend en fris houdt. Ook de vocalen van Damna worden geregeld ondersteund en / of afgewisseld met koorzang en zelfs met wat minieme, korte stukjes vrouwelijke zang. Het zorgt natuurlijk voor een pak extra variatie en muzikaal plezier. Elvenking stelde ons eigenlijk nog op geen enkel teleur en dat is ook nu weer zeker niet geval, integendeel. Enkel spijtig dat de heren dit niet kunnen vertalen naar hun live concerten, die we nooit slecht vinden, maar nog nooit een echt beklijvende indruk hebben nagelaten. Dit natuurlijk terzijde, want dit doet niets af van dit knappe tiende full-album die ons boeide van begin tot eind.

Luc Ghyselen (85)

AFM Records

Tracklist: 1. Perthro 2. Heathen Divine 3. Divination |4. Silverseal 5. The Misfortune Of Virtue 6. Eternal Eleanor 7. Diamonds In The Night 8. Under The Sign Of A Black Star 9. Malefica Doctrine 10. Sic Semper Tyrannis 11. Warden Of The Bane 12. Reader Of The Runes – Book I