Dead Daisies: Locked And Loaded

Dead Daisies werd in 2013 opgestart door gitarist David Lowy nadat hij kennis gemaakt had met vocalist Jon Stevens (ex-INXS). De heren creëerden een soort van supergroup met een pak, wisselende, artiesten die hun strepen ruimschoots hebben verdiend in hard rock / classic rock / heavy metal middens. Een eerste titelloos album was er reeds datzelfde jaar. En dat zorgde meteen voor een groot succes voor de liefhebbers van de verschillende (sub)genres. Veelvuldig toeren en een aantal nieuwe albums verstevigden de reputatie van Dead Daisies. Met ‘Locked And Loaded’ is Dead Daisies toe aan een zesde album waaronder ook reeds een live opgenomen album. Op ‘Lock And Loaded’ vind je tien coverversies van songs groot gemaakt door andere artiesten. En die zijn heel uiteenlopend van aard, maar krijgen allen eenzelfde Dead Daisies-jasje aangemeten en vormen zodoende toch een constant, krachtig en machtig geheel. De heren zetten meteen krachtig, gedreven en energiek in met ‘Midnight Moses’, een nummer van Alex Harvey dat vooral bekend werd in 1972 toen het nummer op het album ‘Framed’ van The Sensational Alex Harvey band te vinden was. Howlin’ Wolf’s ‘Evil’ (origineel uit 1954) krijgt hier een krachtdadige bewerking mee waarmee nogmaals wordt bewezen dat blues aan de basis stond van hard rock en rock in het algemeen. Creedence Clearwater Revival’s ‘Fortunate Son’ stoomt krachtig en energiek uit de speakers, zonder aan aanstekelijkheid te verliezen. Een machtige gedreven versie die in niets moet onderdoen voor het origineel. ‘Join Together’ werd in 1972 uitgebracht op een single daar het Britse The Who. De versie die je hier te horen krijgt is respectvol naar het origineel toe, maar krijgt een extra dosis kracht en drive mee. Een nummer van The Beatles mag uiteraard niet ontbreken en ‘Helter Skelter’, origineel op ‘The White Album’ krijgt hier een heel krachtige maar toch strakke uitvoering. Tegenhangers van The Beatles in de jaren zestig waren The Rolling Stones en ook van die dit gezelschap krijgen we extra stevige versie, zonder het bluesgevoel te verloochenen, te horen. ‘The Bitch’ vindt je origineel op ‘Sticky Fingers’. Maar ook Amerikaanse toppers uit het begin van de jaren worden niet vergeten. Zo krijg je hier een schitterende live-versie te horen van ‘American Band’, origineel door Grand Funk Railroad (1973). Misschien een stukje minder voor de hand liggend is ‘Revolution’, dat als b-kantje van ‘Hey Jude’ (The Beatles) in 1968 op single verscheen. De versie die je hier te horen krijgt is een pak krachtiger maar zorgt nog steeds voor een pak herkenning. Neil Young’s ‘Rocking The Free World’ krijg je hier in een live versie opgediend en ook zo blijft dit een tijdloos nummer (al is de geluidskwaliteit niet optimaal), al verkiest ondergetekende de originele versie uit 1989 (uit het album ‘Freedom’). Afsluiten doen Dead Daisies hier met ‘Deep Purple’s tijdloze klassieker ‘Highway Star’ (origineel te vinden op ‘Machine Head’ (1972)). En ja, ook deze live opgenomen versie mag gerust naast het origineel komen te staan. ‘Locked And Loaded’ telt tien tracks die samen voor een machtig geheel zorgen. In ieder geval ruim voldoende om een stevige feestje mee te bouwen en om misschien op zoek te gaan naar de originele versies. Wij zijn alvast in de wolken met deze ‘Locked And Loaded’, en we hebben meteen een album bij de hand om gewoon af te spelen als we een classic rock / hard rock feestje willen bouwen met slechts één album!

Luc Ghyselen (90)

Spitfire Music / SPV

Tracklist: 1. Midnight Moses 2. Evil 3. Fortunate Son 4. Join Together 5. Helter Skelter 6. Bitch 7. American Band 8. Revolution 9. Rockin’ In The Free World 10. Highway Star