Gracie Curran: Come Undone

‘Come Undone’ is het tweede full-album van Gracie Curran, een dame die opgroeide in Boston en als kind reeds zong in het kerkkoor waar haar moeder dirigente is. Meteen krijg je zo al een idee hoe de acht nummers op dit nieuwe album vocaal gaan klinken: erg soulvol met hier en daar een zweempje gospel. Muzikaal zweeft het album tussen blues en soul. Het titelnummer mag openen en doet dit eerder aarzelend, precies of men nog moest gaan zoeken naar de juiste toon. Op een langzaam ritme laat Gracie haar stem soulvol klinken en kleurt zodoende dit slepende blues / soul nummer mooi in. Wat blazers zorgen voor welluidende accenten. Met ‘Ernestine’ gaat men akoestisch verder zodat dit nummer een duidelijke folky inslag kent. Het swingende ‘Stay Up’ rockt mooi weg. Opnieuw worden mooie accenten door de blazerssectie gelegd naast een knappe gitaarsolo en de mooie drumpatronen: een nummer dat een pak danslustigen op de dansvloer zal lokken. Een trage rumba beat heeft het ritme aan tijdens ‘The Things We Love’ waar Reba Russell voor extra vocale kracht zorgt. Slide gitaar (Damon Fowler) zorgt voor een nieuw gegeven in de mooie shuffle die ‘Sweet Sativa’ is, al lopen Gracie’s vocalen opnieuw met de meeste aandacht weg. ‘If Mama Ain’t Happy’ is pure rock ‘n’ roll met knap pianowerk van Victor Wainwright en een heel vloeiende gitaarsolo. ‘Love Is The Cruelest’ is een zeemzoete trage ballade geworden met een breekbare gitaarsolo, terwijl afsluiter ‘Chasing Sunsets’ een rustgevend song is geworden waarin je duidelijk invloeden uit country in ontdekt. Met deze acht tracks bewijst Gracie Curran andermaal dat ze een uitstekende vocaliste is die veel vrijer denkt dan het soul / blues vakje waarin de meesten haar muzikaal willen in onderbrengen.

Luc Ghyselen (75)

VizzTone Label Group VT-GC01

Tracklist: 1. Come Undone 2. Ernestine 3. Stay Up 4. The Things We Love 5. Sweet Sativa 6. If Mama Ain’t Happy 7. Love Is The Cruelest 8. Chasing Sunsets