Galaxy: Lost From The Start (ep)

Galaxy is een band uit het Australische Melbourne dat met ‘Lost From The Start’ zijn debuut aan de wereld presenteert. Het vijftal – Phillip T. King (vocals), Stuart Callinan (gitaar), Cam Roberts (gitaar), Tim Anderson (bass) en Joel Taylor (drums) – wil, net als tal van anderen nieuw leven blazen in traditional heavy metal en citeert namen als Riot, Satan, Megadeth en Judas Priest als voornaamste invloeden. Met de instrumentale opener, ‘Traveller’, laat de heren nog niet in hun kaarten kijken. Maar vanaf ‘Dreaming Out’ is het duidelijk: gedreven en energiek klinkende metal waar bass en drums voor een machtige en stevige basis zorgen, krachtige riffs, en melodieuze gitaarsolo’s deel van uit maken. Maar het is vooral het vocale aspect die, ten huize je dienaar, met de meeste pluimen mag pronken. Wat een vocale pracht met schitterende hoge uithalen en krachtige cleane stukken: het doet me voornamelijk denken aan King Diamond / Mercyful Fate. Maar opgelet ook het muzikale deel is absoluut niet mis en dan komen er inderdaad namen Riot, Satan, Megadeath en Judas Priest naar boven drijven. Een zes minuten durend bommetje om “u” tegen te zeggen en meteen een binnenkomer van formaat. ‘Sons Of Titan’ volgt. Het tempo wordt nog wat hoger gelegd en als ik een vergelijking met andere bands moet maken, zou ik zeggen “Riot als thrash metal band”. Voor ‘Paradise’ haalden ze de mosterd dan eerder bij Judas Priest, maar daar een ander stem timbre van Phillip T. King klinkt dit meteen anders. De heren spelen ook met tempo en ritme en laten zelfs een stukje over waar bass prominent in de spotlight komt te staan. Het titelnummer mag afsluiten en doet dit opnieuw voortreffelijk dankzij knappe riffs, doeltreffende drumpatronen, stuwende bassen, mooie gitaarsolo’s en krachtige vocalen die opnieuw stevige hoogtes halen. Meteen de afsluiter van een mooi visitekaartje die, hopelijk voor de band zelf, ook een aantal deuren in Europa opent. Galaxy: een naam om te onthouden indien je liefhebber bent van traditional heavy metal.

Luc Ghyselen (82)

Dying Victim Productions

Tracklist: 1. Traveller 2. Dreaming Out 3. Sons Of Titan 4. Paradise 5. Lost From The Start