Fatal Embrace: Operation Genocide

Het Duitse Fatal Embrace ontstond in 1993 als Nosferatu, maar wijzigde al snel de naam naar Fatal Embrace. Twee jaar later leek het liedje van Fatal Embrace uitgezongen, maar dat was zonder vocalist Dirk “Heiländer” Heiland gerekend die twee jaar later, in 1997 met een hernieuwde line-up opnieuw van start ging. Langzaam maar zeker ging de trein aan het rollen en met ‘Operation Genocide’ is het gezelschap aan album nummer zes toe. Na een korte instrumentale intro, ‘Ripping The Sky’, wat vervormde gesproken woorden niet te na gesproken, barst een stevig en krachtig thrash metal feestje open. ‘Betray Your Heroes’ is precies wat je als liefhebber van het (sub)genre wil gaan horen. Krachtige brutale vocalen, snedige riffs, vingervlugge gitaarsolo’s, donderende drums en stuwende bassen aan een stevig tempo knallen uit de speakers. Vernieuwend is dit allerminst, maar dat deert niet. De huidige line-up van Fatal Embrace – Dirk Heiland (vocals), Jörg Trabalski (gitaar), Tobias Stork (gitaar), Philip Zeuschner (drums) en Ronald Schulze (bass) – weet duidelijk van wanten en hakt er genadeloos op los. Track na track weten de heren te begeesteren en het is net alsof je een stel jonge honden aan het werk hoort: zo gedreven, energiek en enthousiast wordt je door dit kwintet meegesleurd in hun sound. Een aantal leuke accenten zorgen voor variatie. Zo zijn wij bijvoorbeeld erg te spreken over de mooie intro, bestaande uit enkel drumpatronen, van ‘Criminal Scum’ dat dan mooi op het slagwerk verder werkt. Hun coverversie van Anthrax’s ‘Metal Thrashing Mad’, waarmee het album afsluit, is de kers op de taart. Met ‘Operation Genocide’ heeft Fatal Embrace duidelijk het warme water niet opnieuw uitgevonden, maar het zorgt wel voor een een heel knap album die een mooi plaatsje verdient in tal van thrash metal collecties.

Luc Ghyselen (82)

Iron Shield Records ISR 083-19C

Tracklist: 1. Ripping The Sky 2. Betray Your Heroes 3. Skinned To Be Alive 4. Your Spiritual Quest 5. Let The Evil Flow 6. Depravity 7. Criminal Scum 8. The Soulcrusher 9. Forevermore 10. Spawn Of Plagues 11. Metal Thrashing Mad