Hope Drone: Void Lustre

‘Void Lustre’ is het tweede full-album van Hope Drone, een Australisch gezelschap dat sinds 2011 actief is en probeert zijn visie van atmospheric post black metal aan de man / vrouw te brengen. Een single en een ep gingen het eerste full-album, ‘Cloak Of Ash’ (2015), vooraf. Nu is het kwartet – Aaron Pickersgill (bass), Francis Keil (drums, percussie), Karl Hartwig (gitaar, noise) en Chris Rowden (gitaar, noise, vocals) – klaar met een tweede werkstuk. ‘Void Lustre’ is een lijvig album geworden dat je meer dan een uur in de ban kan houden. Toch telt het album slechts vijf nummers. De heren openen atmosferisch en rustig met ‘Being Into Nothingness’ om met een paar welgemikte black metal erupties de sfeer te doen omslaan naar stevig, zwaar en krachtig. ‘Forged By The Tide’ grijpt je dan weer direct krachtig bij je nekvel: hier gaat een pak dreiging van uit. Een paar rustgevend korte intermezzo’s niet te na gesproken is dit een heel intense, gedreven en furieuze track geworden. De heren gaan op dat elan verder voor het stevig uit de kluiten gewassen ‘In Floods & Depths’ dat je iets meer dan twaalf minuten lang probeert te boeien aan de hand van tal van tempo en ritmewisselingen die ook verschillende gemoedstoestanden weer geven. Ook voor ‘This Body Will Be Ash’ put het viertal uit hetzelfde vaatje: furieuze krachtige passages met donkere en dreigende vocalen die worden afgewisseld met rustiger fragmenten. Echt overtuigd zijn we nog steeds niet daar de vocalen ons nogal vlak lijken. We bedoelen hiermee dat er weinig intonatie te bespeuren valt in de schreeuwerige vocalen. Afsluiter ‘In Shifting Lights’ start eerder traag, maar al vlug wordt het tempo opgevoerd en slaat Hope Drone weer wild om zich heen. Opnieuw pakt het gezelschap uit met wisselingen in tempo en ritme en opnieuw zorgen de geschreeuwde vocalen er voor dat men ons niet echt overtuigd en dan zijn zeventien minuten toch wel een lange trip om uit te zitten. Maar goed, dit is slechts onze mening en we zijn er ons van bewust dat een pak muziekliefhebbers dit wel anders zullen ervaren. Gelukkig zijn er een heel pak verschillen in muziek waarneembaar zodat iedereen wil iets naar zijn gading kan vinden. Met deze ‘Void Lustre’ van Hope Drone blijven wij alvast wat op onze honger zitten.

Luc Ghyselen (72)

Moment Of Collapse Records

Tracklist: 1. Being Into Nothingness 2. Forged By The Tide 3. In Floods & Depths 4. This Body Will Be Ash 5. In Shifting Lights