Annika Chambers: Kiss My Chass

De Amerikaanse blues / soul vocaliste Annika Chambers werd in Houston, Texas geboren. Een aantal gospel zangeressen waren haar voorbeelden toen ze begon te zingen in het kerkkoor. Zo citeert ze o.a. Whitney Houston, Dottie Peoples, Shirley Ceasar en Yolanda Adams. Later gaat ze aan de slag in de US Army waar ze o.a. mee op tournee kan met de band om de troepen wat vertier te schenken. In 2011 besluit ze om het leger vaarwel te zeggen en haar eigen band op te starten: Annika Chambers and The House Rules Band. Een eerste full-album volgt (‘Making My Mark’ (2014) alvorens ze gaat werken voor de “Texas National Guard”, een beetje aan zwarte bladzijde want ze spendeerde zes maanden in een cel omdat ze steekpenningen had aanvaard. Tijd dus om haar muzikale carrière terug op te nemen en dat deed ze dankzij het tweede full-album. ‘Wild & Free’ deed het uitstekend in de blues album charts in 2016. Eerder dit jaar won ze dan een “Blues Music Award” als “Soul Blues Female Artist Of The Year”. Met ‘Kiss My Sass’ zorgt ze nu voor een derde full-album dat voor de grote doorbraak zou moeten zorgen, want Annika Chambers beschikt over een immens soulvolle bluesy stem die kan wedijver met tal van groten in het genre. ‘Let The Sass Out’ opent meteen mooi. Een swingend ritme zorgt ervoor dat het moeilijk is om stil te blijven staan op dit nummer. Een stevige blazerssectie legt de nodige accenten, een knappe beat zorgt voor de basis, mooi gitaarspel zorgt voor een passende break, de background vocalen zijn “spot on” en de krachtige soulvolle vocalen van Annika staan meteen mooi vooraan in de spotlight. Het tempo wordt wat gedrukt voor ‘That’s What You Made Me’, een nummer dat een schitterende weergave is van hoe soul / blues hoort te klinken: rustig en beheerst, maar onderhuids borrelend om tot ontlading te komen. Opnieuw is het de stem van Annika die de meeste aandacht krijgt, terwijl een mooie gitaarsolo voor een break zorgt en de background vocalen voor mooie ondersteuning zorgt. Piano zorgt voor mooie accenten in het soulvol gebrachte ‘You Can’t Win’, terwijl ‘What’s Your Thing’ een uiterst gevoelige soulvolle ballade is geworden, waar Annika laat horen dat ze ook gospel een warm hart toedraagt. Het tempo mag weer wat omhoog tijdens het bluesy ‘Two Bit Texas Town’, een nummer waarin een pak namen van de grootste bluesartiesten in passeren. Piano en soulvol gitaarspel openen sfeervol het gevoelige zelfgeschreven ‘Brand New Day’ dat op het trage slepende tempo van een bass verder kabbelt: de ideale setting om de stem van Annika volledig te laten schitteren. Daarna gaat het verder met het bluesy ‘World Of Hurt’, de gevoelige soulvolle ballade ‘Stay’ en het soulvolle ‘In The Basement’: allemaal nummers die de mooie krachtige en soulvolle stem van Annika nog eens extra in de verf zetten. Het afsluitende ‘I Feel The Same’ is een beklijvend duet geworden met de Canadese vocalist Paul DesLauriers met sfeervolle drums en schitterend bluesy gitaarwerk. We moeten dan ook besluiten dat ‘Kiss My Sass’ van Annika Chambers een heel knap album is geworden dat haar krachtige soulvolle vocalen extra in de kijker zet. Misschien wel de opstap om meer bekendheid te krijgen bij een breder publiek. Het is haar in ieder geval van harte gegund.

Luc Ghyselen (82)

VizzTone Label Group VT-AC01

Tracklist: 1. Let The Sass Out 2. That’s What You Made Me 3. You Can’t Win 4. What’s Your Thing 5. Two Bit Texas Town 6. Brand New Day 7. World Of Hurt 8. Stay 9. In The Basement 10. I Feel The Same