Stormlord: Far

Met ‘Far’ is het Italiaanse Stormlord toe aan zijn zesde full-album. Stormlord werd in 1991 en mocht je in de beginjaren gerust in het vakje death metal onder brengen. Intussen zijn we meer dan vijfentwintig jaar verder en is enkel Cristiano Borchi (vocals) al die tijd aan boord gebleven. Ook muzikaal wijzigde de band van stijl want tegenwoordig mag je de band in het vakje epic metal onderbrengen daar hun mix van symphonic black metal en power metal zorgt voor een grootse en wijde sound die zowel aanstekelijk klinkt als dat er een stevige kracht van uitstraalt. Tien knap opgebouwde nummers, goed voor zo’n vijftig minuten intens luisterplezier, werden vakkundig aan het schijfje toevertrouwd. Een krachtige maar toch wel soepele basis van drums en bass zorgen voor het noodzakelijke fundament. Herkenbare riffs worden op passende manier ondersteund door een grootse keyboardklanken die op tijd en stond voor de nodige bombast zorgen en voor een episch gevoel zorgen. De gitaarsolo’s zijn melodieus en “to the point”, maar zijn heel zeker niet de absolute blikvangers. De vocalen van Cristiano klinken rauw, ruw en krachtig en worden soms afgewisseld met cleane vocalen van Gianpaolo Caprino, terwijl koorzang voor extra ondersteuning en accenten zorgt. Zo wordt je gemakkelijk meegevoerd in de muzikale wereld die Stormlord voor je uittekent, want dankzij herkenbaarheid en ja, zelfs aanstekelijkheid, klinkt ‘Far’ meteen vertrouwd in de oren. Hopelijk zit daar net niet het addertje onder het gras dat ervoor zou kunnen zorgen dat deze nieuwe creatie van Stormlord door de mazen van het net glipt. Ook al omdat we niet echt absolute uitschieters konden ontdekken tussen de songs onderling. Als we er echt eentje moeten aanduiden, kiezen we volmondig voor het gedreven, energieke en best wel aanstekelijke ‘Crimson’ dat ook een pak kracht uitstraalt en ons wat doet denken aan Amon Amarth. We moeten dan ook besluiten dat Stormlord, na zo’n zes jaar van absolute stilte, een best wel knap album heeft afgeleverd die een pak liefhebbers van metal in het algemeen zou moeten bekoren, al kunnen we ons ook indenken dat er een pak zullen afhaken wegens het toch vaak op de voorgrond komende klanken van keyboards.

Luc Ghyselen (78)

Scarlet Records SC 358-0

Tracklist: 1. Leviathan 2. Mediterranea 3. Far 4. Sherden 5. Crimson 6. Cimmeria 7. Invictus 8. Romulus 9. Vacuna 10. Levante