Bhleg: Äril (ep)

Bhleg is een Zweeds black metal duo – Ludvig Andersson (bass, vocals (lead, backing, screams, whispers) en Simon Johansson (gitaar, keyboards, vocals (backing, screams, whispers), percussie (handdrums, bones)) – dat sinds 2013 aan een muzikale carrière timmert. De eerste twee full-albums – ‘Draumr ást’ (2014) en ‘Solarmegin’ (2018) – zijn onopgemerkt aan ons voorbij gegaan. Ook de eerder dit jaar op de markt gebrachte split met Nechochwen passeerde ons onopgemerkt: dit om maar even aan te geven hoeveel bands, en releases, we nog zouden kunnen bespreken als we met MUSIKA meer tijd zouden krijgen. Maar dit dus volledig terzijde. ‘Äril’ is een drie tracks tellende ep geworden die wij best wel goed vinden. Opener ‘Vittra och dö’ neemt met zijn duurtijd van iets meer dan veertien minuten iets meer dan de helft van de speelduur in beslag. Een stevige en uiterst gedreven riff opent meteen het gebeuren. Na korte tijd worden felle drumpatronen hieraan toegevoegd, terwijl de ruwe en rauwe vocalen pas later hun opwachting maken. Minieme hier en daar opduikende accenten geven het geheel soms een wat folky randje, terwijl men vrij monotoon, maar furieus, verder dendert. Een rustgevende break zorgt zowat halfweg voor een passend en sfeervol intermezzo om dan weer op te bouwen met o.a. koorzang en tal van wisselingen in tempo, ritme en stemmingen. Een goed opgebouwd nummer, maar eentje die, naar onze smaak, toch wat te lang is uitgevallen en waar men beter twee, of misschien zelfs drie, volwaardige nummers van had gemaakt. ‘Från eld till aska’ sluit bijna naadloos aan bij de opener. Het is een nummer dat een stuk trager is op gebied van tempo, maar wel degelijk een pak ruwe kracht uitstraalt en het lijkt je mee te voeren naar lang vervlogen tijden in het oude Scandinavië. Men eindigt hier sfeervol en zelfs eerder melancholisch. Afsluiter ‘Skördetid’ opent dan weer sfeervol en rustig om dan langzaam maar zeker aan kracht te winnen, terwijl het tempo stevig wordt gedrukt. Eigenzinnig geluiden duiken verder op en met een uitdovend vuurtje eindigt het nummer en deze ep. We kunnen dan ook besluiten dat ‘Äril’ van Bhleg wel de moeite waard is als je houdt van pagan black metal, maar een “must have” is dit ook niet geworden.

Luc Ghyselen (75)

Nordvis Produktion NVP 111

Tracklist: 1. Vittra och dö 2. Från eld till aska 3. Skördetid