Crobot: Motherbrain

Het Amerikaanse gezelschap Crobot werd pas in 2011 opgestart door vocalist Brandon Yeagley en gitarist Chris Bishop. De broertjes Figueroa – Jake (bass) en Paul (drums) – vormden tot begin 2017 de ritmesectie. In die periode zorgde Crobot voor twee fel gesmaakte full-albums waarop hun mix van hard rock, metal en classic rock uitstekend wordt weergegeven. Ook tijdens live concerten maakte het viertal heel wat indruk. Op ‘Motherbrain’, het derde studio-album van Crobot, krijgen Brandon Yeagley en Chris Bischop steun van een nieuwe ritmesectie: James Lascu (bass) en Dan Ryan (drums). Aan gedrevenheid, kracht of pure klasse werd alvast niets ingeboet: Crobot levert hier elf enorm sterke composities af die liefhebbers van o.a. Wolfmother zullen doen watertanden. Opener ‘Burn’ is er meteen “boenk op” zoals we zeggen. Een uiterst krachtig basis van bass en drums zorgen voor het solide fundament. De riffs zijn zwaar, strak maar ook duidelijk herkenbaar, terwijl de gitaarsolo fantastisch en inventief over komt. De vocalen zijn uiterst krachtig en klinken massief, terwijl een prachtig moment op harmonica (Brandon Yeagley) wedijvert met de gitaarsolo om de meeste aandacht. Een binnenkomer van formaat. De lat ligt hoog, maar het kwartet weet dat schijnbaar moeiteloos nog eens tien maal te herhalen. Uitschieters zijn er niet, dieptepunten of miskleunen al heel zeker niet, daar elke track even begeesterend, wordt afgewerkt. In het (sub)genre zullen we dit jaar hoogstwaarschijnlijk geen beter album meer gaan ontdekken. Dus indien je liefhebber bent van stevige en krachtige hard rock, classic rock met heel soms een bluesy randje dan is deze ‘Motherbrain’ van Crobot een “must have album”!

Luc Ghyselen (95)

Mascot Records / Mascot Label Group

Tracklist: 1. Burn 2. Keep Me Down 3. Drown 4. Low Life 5. Alpha Dawg 6. Stoning The Devil 7. Gasoline 8. Destroyer 9. Blackout 10. After Life 11. The Hive