Goatess: Blood And Wine

Goatess is een doom / stoner metal kwartet uit de Zweedse hoofdstad Stockholm alwaar de band in 2009 als Weekend Beast van start ging. Sinds 2012 gaat het de band verder onder de naam Goatess. ‘Blood And Wine’ is het derde full-album van het gezelschap. Hun loodzware mix van stoner metal en doom werd dit keer in negen nummers gegoten die voor meer dan een uur luisterplezier zorgen. De nummers zijn meestal lang uitgesponnen: zo komen er mastodonten van meer zeven en acht minuten langs en het afsluitende titelnummer houdt je zelfs meer dan veertien minuten in de ban. Vergelijkingen maken met andere bands is steeds een gevaarlijke gegeven, maar hier durf ik toch aangeven dat ik heel veel van Orange Goblin terug hoor in de stevige sound van Goatess. Vooral de vocalen van Karl Buhre doen me vaak denken aan de krachtige strot van Ben Ward, al zorgt Goatess dan duidelijk voor meer invloeden uit doom en klinken ze dan ook slomer, zonder aan kracht in te boeten. ‘Goddess’ opent meteen in volle kracht en is zowaar een blauwdruk voor het complete album: krachtig, stevig en loodzwaar rollen de klanken slepend door de speakers. Aangedreven door mokerende drumpatronen, pulserende bassen en stevige herkenbare riffs zorgt het viertal voor een stevige muur van sound. Melodieuze gitaarsolo’s en de krachtige vocalen worden daar perfect bij gevoegd, terwijl de heren subtiele wijzigingen in tempo en ritme gebruiken om het geheel boeiend te houden. Hier en daar komt nog een kleine accentje psychedelica om de hoek loeren, maar die zijn toch te miniem om als invloed te worden vermeld. Liefhebbers van stevige en uiterst krachtige en zware doom / stoner metal zullen hier een stevige kluif aan hebben en alhoewel de langere tracks nergens vervelen, zijn het toch de minder lange tracks die ondergetekende prefereerde. Vooral ‘Dark Days’ viel erg in de smaak met zijn wat aarzelend begin om uiteindelijk te eindigen aan een vrij stevig tempo.

Luc Ghyselen (85)

Svart Records

Tracklist: 1. Goddess 2. Dead City 3. What Lies Beneath 4. Black Iron Mask 5. Dark Days 6. Dunerider 7. Jupiter Rising 8. Stampede 9. Blood And Wine