Formicarius: Rending The Veil Of Flesh

Het Britse black metal ensemble Formicarius ontstond in 2014 in Londen. Na een drie tracks tellende single (waaronder een coverversie van Emperor’s ‘Cosmic keys To My Creation & Times’) was het eerste full-album, ‘Black Mass Ritual’, in 2017 een feit. Nu legt het ensemble – Hægtesse (bass, vocals), Nazarkardeh (gitaar), Lord Saunders (gitaar, vocals) en Morath (keyboards) – met deze ‘Rending The Veil Of Flesh’ de lat voor zichzelf een stukje hoger. Niets werd aan het toeval over gelaten. Negen krachtige, maar mooi gearrangeerde, black metal tracks werden aan dit schijfje toevertrouwd. Met Kevin Paradis (Benighted) achter de drumkit kozen ze voor een artiest die de klappen van de zweep al een tijdlang kent. Maar ook de vaste kern van Formicarius weet duidelijk van wanten: getuige de krachtige riffs, de mooie basslijnen, en de alle gaatjes dicht pleisterende keyboards. Voeg daar dan ook nog rauwe en heel ruwe vocalen aan toe en je verkrijgt een beklijvende combinatie die genadeloos toeslaat. En dan vergeten we nog de klassevolle gitaarsolo’s te vermelden. Nog een extra percentje krijg je dan met gastbijdrages van Sakis Tolis (Rotting Christ) en Nicholas Miller (Aklash). De eerste zorgt voor de verschrikkelijke aanroepingen tijdens ‘Early Will I Seek Tee’, terwijl die laatste voor de passende viool akkoorden zorgt in datzelfde nummer. Maar toch blijken die gastbijdrages een paar voetnoten, want voor echte diepgaande verandering in de sound van Formicarius staan die niet. Het gezelschap bewijst in de overige acht tracks duidelijk dat ze hun mannetje kunnen staan zonder “hulp” van buitenaf. Track na track weet de band te overtuigen dankzij inventief gebruik van keyboards die nergens storend werkt, strakke en krachtige riffs die de richting aangeven, memorabele drumpartijen, mooie gitaarsolo’s en de rauwe en ruwe vocalen die zorgen voor voldoende variatie in tempo en ritme om de luisteraar te boeien van begin tot einde. ‘Rending the Veil Of Flesh’ is dan ook een heel knap album geworden die in vele black metal collecties een mooi plaatsje mag opeisen.

Luc Ghyselen (82)

Schwarzdorn Production

Tracklist: 1. Beyond the Veil Of Flesh 2. Dieu Et Mon Droit 3. Within The Depths 4. Early Will I Seek Thee 5. Inherit Our Sickness 6. The Fourth Horseman 7. Stalker Among The Stars 8. Crimson Plague 9. O Dread Impaler