Derde weekend van Oktober: Evil Or Die Fest, Roeselare.

Het derde weekend van oktober, dit jaar dus op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober kunnen liefhebbers van hardcore en heavy metal weer terecht in het Kerelsplein te Roeselare voor een nieuwe editie van Evil Or Die Fest. De eerste dag staat, zoals de traditie het wel, in het teken van hardcore. Op zaterdag komen dan weer liefhebbers van heavy metal, en zijn talrijke subgenres, aan hun trekken. MUSIKA-gewijs willen we even wat duiding geven over de bands die je op het podium kan verwachten.

Op vrijdag mag je de volgende negen bands verwachten:

* Mindwar is een vijftal uit de buurt van Lokeren. Ze brengen hardcore met accenten van heavy riffs en groove.

* Whatever It Takes is een West-Vlaamse viertal met Kortrijk als uitvalsbasis. De heren brengen brutale beatdown hardcore.

* Brutality Will Prevail werd in het britse Cardiff in 2005 opgestart. Dit hardcore gezelschap heeft ondertussen vijf full-album op de markt

* Stab is een hardcore gezelschap uit het West-Vlaamse Kortrijk. De band werd in 2006 opgestart en zorgde eerder dit jaar met ‘Rats // Snakes’ voor een gloednieuw album, hun vierde ondertussen.

* Hangman’s Chair is misschien een beetje een vreemde in deze bijt, daar dit Franse gezelschap, opgestart in 2005, het muzikaal eerder zoekt in gothic en doom. De discografie van dit gezelschap telt momenteel vijf full-albums waarvan ‘Banlieue Triste’ (2018) het meest recente is.

* Knuckledust werd reeds in 1996 opgestart in de Britse hoofdstad Londen. Dit collectief brengt een mix van punk en hardcore en metalcore en heeft reeds zes full-albums op de markt.

* Hoods, uit het Amerikaanse Sacramento, Californië, werd in 1994 opgestart en zegt te zijn beïnvloed door o.a. Madball, Sick Of It All en Cro-Mags. De band kende al heel wat wijzigingen in de line-up, maar frontman Mike Hood, die de band opstartte, is nog steeds de drijvende kracht. Verwacht je aan een mix van punk, hardcore en metalcore.

* Backfire!, uit het Nederlandse Maastricht, werd in 1994 opgestart maar hield het in 2009 voor bekeken nadat de band ook al een heel moeilijke periode had gekend toen drummer Richard Bruinen zich in 1999 zichzelf van het leven beroofde. Intussen zie je de naam van de band met mondjesmaat terug op affiche verschijnen. Benieuwd hoe de heren tegenwoordig hun mix van hardcore en punk laten klinken.

* Arkangel is een Belgische band uit de buurt van onze hoofdstad die reeds voor de vierde maal te gast mag zijn op Evil Or Die Fest. De vorige drie keer stond de zaal te daveren op zijn grondvesten bij hun doortochten en we zijn er dan ook rotsvast van overtuigd dat dit ook nu weer het geval zal zijn. De band werd in 1997 opgestart en hun discografie telt drie full-albums. Enkel jammer dat het laatste reeds dateert uit 2008 (‘Is Your Enemy’). De heren brengen een opzwepende mix van metalcore en thrash metal.

Dag twee, zaterdag 19 oktober, mogen de fans tien bands op de planken verwachten. Heavy metal is dit keer de leidraad, maar de organisatie zorgde voor een mooie mix aan subgenres.

* Flatchet Creed is een vijftal dat in 2017 werd opgestart. Het kwintet zorgt voor een mix van traditional heavy metal en thrash metal.

* Solitude Within is een Belgische female fronted band die een mix brengt van rock en symphonic metal. De band werd in 2014 opgestart en zorgde in 2017 met ‘Disappear’ voor een gesmaakt debuutalbum.

* Deafcon is een Belgisch trio dat een stevige en zware mix brengt van hard rock ‘n’ roll en metal die ons vooral doet denken aan Motörhead. Vooral tijdens live concerten gaan de heren er stevig tegen aan.

* At The Front heeft zijn thuisbasis in de regio, maar bepaald in Wevelgem. De band werd reeds in 1993 opgestart. Bezieler van dit gezelschap is nog steeds Geert Heernaert dat een mix brengt van thrash metal en groove metal. Hun meest recente ep, ‘Faith’ (voor bespreking zie rubriek “CD review”), bevalt ons goed en ook tijdens live concerten lijkt de band enkel stappen voorwaarts te hebben gezet (zie ook onze rubriek “Concert review”).

* Guilty As Charged een viertal uit de buurt van Brugge, zorgt voor een stevige en dynamische mix van heavy metal en thrash metal. Met ‘Leap Of Faith’ (2014) zorgde het viertal voor een heel knap album en ook tijdens live concerten weten de heren ons telkens weer te overtuigen (zie onze rubriek “Concert Review”).

* Slaughter Messiah werd in 2008 opgestart en zorgt voor een stevige mix van black metal, death metal en thrash metal. De discografie van dit gezelschap telt nog geen enkel full-album maar wel reeds twee demo’s en drie ep’s.

* Carnation is een Belgische death metal band die in 2013 werd opgestart. Hun eerste full-album, er is ook reeds een live album van de heren, zorgde vorig jaar voor tal van lovende kritieken. Maar tijdens live concerten lijken de heren net nog iets meer te kunnen. Dit is misschien wel dé Belgische band die het snelst aan populariteit wint.

* Evil Invaders staat voor een machtige mix van thrash metal en speed metal. Dit gezelschap, dat in 2007, werd opgestart zorgde reeds voor twee fel bejubelde full-albums en groeide ondertussen uit tot een heel stevig geoliede live machine die keer op keer nieuwe zieltjes weet te winnen voor hun sound. Begin oktober ligt een eerste live album in de winkelrekken.

* Hatesphere is een Deens gezelschap dat in 2000 werd opgestart maar eerder al actief was onder de namen Cauterized en Necrosis. Ze zorgen voor een mix van thrash metal, groove metal en death metal. De discografie van dit gezelschap telt ondertussen tien full-albums waarvan ‘Reduced To Flesh’ (2018) het meest recente is.

* Fleshgod Apocalypse werd in 2007 opgestart. Dit Italiaanse gezelschap drukt zich muzikaal uit aan de hand van stevige symphonic death metal. De band zorgde reeds voor vijf full-albums en vooral ‘King’ (2016) opende vele deuren. Eerder dit jaar zorgde het gezelschap, met een gewijzigde line-up, voor een nieuw album. Wat wij van ‘Veleno’, want dat is de titel van het album, vinden, kan je nalezen in onze rubriek “CD Review”. Maar denk erom: tijdens live concerten is dit gezelschap nog steeds iets indrukwekkender.

Meteen voldoende redenen om je ticket(s) te bestellen voor dit twee dagen durende evenement. En, zorg dat je er vroeg bij bent want de laatste jaren mogen de organisatoren steeds het bordje “uitverkocht” aan de deur ophangen nog voor een noot is gespeeld. Het toont aan dat de organisatie van Evil Or Die Fest steeds opnieuw met een mooie affiche op de proppen komt. Meer info vind je alvast op https://evilordiefest.wixsite.com/evilordiefest