Vokonis: Grasping Time

Het Zweedse Vokonis werd in 2015 opgestart en is met deze ‘Grasping Time’ aan zijn derde full-album toe. Het nieuwe werkstuk telt acht nummers die je gemakkelijk kan onderbrengen in het vakje stoner metal. In hun zware en bijwijlen logge sound hoor je ook invloeden uit psychedelica en doom weerklinken terwijl men op tekstueel vlak ten rade gaat bij H.P. Lovecraft, de Amerikaanse auteur die erom bekend staat om zijn horror verhalen te verpakken in een sciencefictionachtige omgeving. Ideaal voer dus voor een heel pak metal bands waaronder dus ook dit drietal. De heren – Jonte Johansson (bass, backing vocals), Simon Ohlsson (gitaar, vocals) en Peter Ottoson (drums) – laten er hier dan ook geen gras over groeien en trekken meteen stevig en heel krachtig van leer met opener ‘AntlerQueen’. De toon is meteen gezet: het trio beukt er stevig op los zodat je nekwervels zowat automatisch worden uitgenodigd om mee te deinen op het tempo en het ritme. De heren houden dit moeiteloos acht nummers vol en zorgen voor wat variatie in tempo en ritme zodat je aandacht nooit noemenswaardig verslapt. Daarnaast zijn het vooral de krachtige en beklijvende gitaarsolo’s die met de nodige aandacht gaan lopen. Een minpuntje, vinden wij althans zijn de wat matige vocalen die soms wat diep in de mix te zoeken zijn. Toch mag dit je er niet van weerhouden om deze ‘Grasping Time’ van Vokonis een kans te geven. Zeker liefhebbers van stoner metal, die ook een streep doom kunnen waarderen, kunnen dit aan hun boodschappenlijstje toevoegen.

Luc Ghyselen (75)

The Sign Records TRL 017

Tracklist: 1. AntlerQueen 2. Sunless Hymnal 3. I Hear The Siren 4. Exiled 5. Ashes 6. Embers 7. Grasping Time 8. Fading Lights