Reign In Blood: Missa Pro Defunctis

Het Duitse black metal ensemble Reign In Blood werd in 2004 opgestart en deed een pak stof opwaaien middels een demo, een split (met Infernal Regency), een ep en een debuutalbum. ‘Diabolical Katharsis’ werd in 2009 op de markt gebracht en wordt nu zowat beschouwd als een waar cult album. In ieder geval viel het doek over Reign In Blood korte tijd later toen zowel bassist Asuras en drummer Athanassius de band verlieten. Tot nu dus bleef het echt wel heel stil rond Reign In blood, maar met dit ‘Missa Pro Defunctis’ willen de twee over gebleven heren – vocalist en gitarist Demon Raise en gitarist / bassist Deus – een nieuw statement afleveren. Zo’n veertig minuten uiterst krachtige en agressieve old school black metal wordt je hier genadeloos door de strot geduwd. Ruimte voor wat zonlicht is er niet te bespeuren. Het duo opent met ‘Invoke The Shapeless Ones”, een kort stukje dreigende sfeer scheppende duisternis, waarna men echt tot de orde van de dag overgaat met het energieke en gedreven ‘Dawn Of A Dying Soul’. Onheilspellende vocalen, een stevig tempo, krachtige riffs en beukende drums zetten de koers uit die voor de rest van het album aangehouden blijft. Niet dat er geen tempo en ritmewisselingen langs komen, terwijl ook de vocalen wisselingen in stemmingen laten horen. Voeg daar dan heel knappe melodieuze gitaarsolo’s aan toe en je hebt alle ingrediënten die Reign In Blood gebruikt en in de verf zet middels dit negen tracks tellend album. Al mag je dus het eerste nummer, ‘Invoke The Shapeless Ones’ als intro beschouwen en het laatste, ‘Into Nothingness’, als outro. Dat laatste is een kort instrumentaal stukje die op een gepaste dreigende wijze het album afsluit. De zeven nummers die door tussen geprangd werden, houden het eerder beschreven stramien aan en zullen ervoor zorgen dat menig black metal fanaat hier een hele tijd zoet mee is, dankzij een onheilspellende, dreigende duisternis.

Luc Ghyselen (72)

Iron Bonehead Productions

Tracklist: 1. Invoke The Shapeless Ones 2. Dawn Of A Dying Soul 3. Black Hole 4. Metamorphose With The Universe 5. Missa Pro Defunctis 6. Domus Mortuorum 7. Anima 8. Wolfhour 9. Into Nothingness