Astralium: Land Of Eternal Dreams

Astralium is de nieuwe naam van de Italiaanse symfonische metalband, die daarvoor gekend was als Black Roses. Sopraan Roberta Pappalardo en bassist Giuseppe Pappalardo startten in 2014 deze band, die in een korte tijd enkele line-up wissels kende. Uiteindelijk vervoegde gitarist Emanuele Alessandro en drummer Corrado Geniale (ex-Tamed Darts) de band. Van 2014 tot 2016 was Astralium in deze bezetting vaak op metal festivals in Italië te zien. Echter, in 2017 verliet Corrado Geniale de band voor persoonlijke redenen. De plaats achter de drumkit werd door Salvo Grasso (Hypersonic, Metatrone, ex-Denied) ingevuld. De opnames van ‘Land Of Eternal Dreams’ begonnen al in 2017, al hadden ze toen nog geen titel. Met de theatrale intro ‘Remembrance’ komt de plaat op toeren. ‘The Journey’ sluit hierop naadloos aan. De progressieve stukken, cleane hoge vocalen en snedig gitaarwerk zetten meteen de klank van de band. Opvallend vond ik de klank van Emanuele Alessandro’s gitaar, die een krachtig agressief alternatief vormt ten opzichte van de zachtere vrouwelijke vocalen. Roberta heeft kracht genoeg om zelfs de hogere regionen van haar vocaal bereik aan te spreken. Wat opzwepender nodigt ‘Rising Waves From The Ocean’ uit. Een goed nummer, waar een interessante break de ruwe gitaren zijn werk laat doen en we ook de mannelijke vocalen van bassist Giuseppe Pappalardo horen. Wat vaak opvalt aan de nummers is variatie in de arrangementen. Ze vallen plots stil of krijgen een break, wat vaak als een nieuwe adem kan beschouwd worden. De langere nummers (vaak meer dan vijf minuten) blijven daardoor interessant. Goede voorbeelden hiervan zijn ‘My Life Is My Eternity’ en ‘Whisper In The Silence’, waar we veel variatie vinden. Dat de hoop verdwenen is horen we aan het dramatische begin waarmee ‘Hope Is Gone’ start. De achtergrondvocalen zorgen ook hier voor een theatraal en bombastische omlijsting die we al eerder konden ervaren. Het nummer is een ballad die veel in zich heeft. ‘Breath Of Soul’ is daarin meer als ballad te beschouwen door het rustigere karakter. Hier komen de vocalen terug goed uit, want Roberta zingt met een ongehoorde souplesse. Toch vond ik het nummer te lang en te rustig waardoor het soms mijn aandacht niet kon blijven vasthouden. Het uptempo en vlotte ‘A Dream’s Elegy’ maakt dit ruimschoots goed alsook ‘Seven Seas, Seven Winds’ waar het aan drummer Salvo Grasso is om zijn drumsalvo’s af te vuren. Zijn beats vormen samen met de grunts sterk verweer tegen de vocale uithalen. De enige vocale bijdrage van ‘Ethereal Voices From The Forest’ bestaat uit klanken die ons in een mystieke sfeer brengen. Daardoor kunnen we dit half en half als instrumentaal beschouwen. ‘The World Of Unknown’ begint in dezelfde sfeer, zodat we niet eens doorhebben dat een nieuw nummer begonnen is. Gitarist Emanuele Alessandro brengt leven in het nummer door een herhalende riff. Als een wals rolt het nummer onopvallend, maar toch knap, verder met alweer veel diversiteit. Salvo Grasso vormt met zijn mannelijke vocalen een mooi duel met Roberta. Eenzelfde vocaal spel, met grunts, vinden we in ‘Hidden Conspiracy’. Mooi hoe de beide vocalen hun sterkte tonen en aanvullend de dans met elkaar aangaan. Het zeven minuten durend nummer vormt de afsluiter en staat alweer bol van de variatie. De vingervlugge riffs gaan hand in hand met de progressieve stukken. Een bijna onherkenbare maar volledig herwerkte uitvoering van ‘Hope Is Gone’ sluit het album volledig af. De vrouwelijke vocalen zijn een sterk punt waar de band hun geluid grotendeels mee bepalen. Roberta Pappalardo heeft een groot vocaal bereik en aangenaam timbre. Vaak krijgen we langere nummers die in dit genre wel vaker voorkomen omdat er nu veel in één nummer zit. Ook het achtergrondkoor doet alles voller en bombastische klinken met vaak klassiek klinkende vocalen, progressief en agressief terzelfdertijd. Een band om in de gaten te houden.

Rocking Klingon (80)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Remembrance 2. The Journey 3. Rising Waves From The Ocean 4. My Life Is My Eternity 5. Whisper In The Silence 6. Hope Is Gone 7. Breath Of My Soul 8. A Dream’s Elegy 9. Seven Seas, Seven Winds 10. Ethereal Voices From The Forest 11. The World Of Unknown 12. Hidden Conspiracy 13. Hope Is Gone (Orchestral Version)