Rancho Bizzarro: Possessed by Rancho (ep)

Rancho Bizzaro is een Italiaanse band die met zijn gelijknamig debuut in 2017 hoge ogen gooide. De muziek van Rancho Bizzarro wordt als volgt omschreven: ”een sound tussen motorfietsen, bestelwagens, vrouwen en bars”. In 2018 verblijde de band ons met een zeer goed ontvangen ep ‘Mondo Rancho’ en nu is er een nieuwe ep ‘Possessed By Rancho’. Met ‘Open Bar Deluxe’ worden we al ondergedompeld in typische stoner atmosferen gedrenkt in fuzzy aanvoelende sound, die aanleunt bij het betere doom metal. De donkere walmen die over de woestijn drijven, bezorgen u koude rillingen en doen je naar adem happen. Het gemis van vocale inbreng, wordt opgevangen door de intensieve manier waarop de muzikanten dan dienst steentje per steentje die songs opbouwen naar een geweldige climax die je ziel doormidden scheurt. De groovy inbreng vinden we ook terug op ‘King Of Van’ en ‘El Motardo Loco’. Twee songs die aanvoelen alsof je over gloeiende heten kolen wandelt doorheen de nacht. ‘The Vengeance Of Lord Humungus’ start met een spoken word inbreng, en prompt voel je u naar een toekomst flitsen die doet denken aan films als Mad Max. Doorheen de woestijn drijf je verder af naar onaardse oorden van verderf. Het zand gloeit onder je voeten, en je verlangt naar een oase met enorm veel water. Geen verfrissing biedt de band je echter aan maar nog veel kolkende, hete massa door middel van afsluiter ‘Giusiquiamo Slow Drink’. Een slot waarbij de bedwelmende aankleding, binnen een toch donkere omkadering nog het meest opvalt. Besluit: Rancho Bizzarro verbindt typische stoner elementen met slome doom, waardoor je, omgeven door donkere en intensieve walmen, je voelt vertoeven in een woestijnlandschap dat toch enige angst inboezemt door die dreigende inbreng. Rancho Bizzarro heeft zijn naam niet gestolen, want op deze schijf voel je eerder bizarre wezens uit diezelfde woestijn opstijgen. De eerder bevreemdende wijze waarop deze Italiaanse band op een quasi instrumentale wijze, alles uit de kast haalt om de aanhoorder weg te voeren naar die zeer verre en onaardse oorden zorgt ervoor dat je geen gemakkelijk brok vlees voorgeschoteld krijgt. Maar eens een stevige hap genomen, is geen weg terug meer mogelijk. Vergelijk het met een post apocalyptische trip naar een verre toekomst, waar de mens moet vechten tegen vreemde wezens uit diezelfde woestijn om te overleven, en je begrijpt nog het best waar het bij deze band en plaat om draait. Uiteraard dien je daarvoor toch met een open geest naar diezelfde toekomst toe, deze bijzonder tot de verbeelding sprekende trip aan te vatten. Wijzelf genoten met volle teugen en lieten ons dan ook gewillig neervlijen in die bijzonder vreemde atmosfeer die je verstikt en wellicht ook – op een bepaald punt – tot waanzin drijft. Ga die trip dus vooral aan met een open vizier, en dan pas zal je deze woeste uitstap naar de woestijn overleven.

Erik van Damme (80)

Argonauta Records

Tracklist: 1. Open Bar Deluxe 2. King Of The Van 3. El Motardo Loco 4. The Vengeance Of Lord Humungus 5. Giusquiamo Slow Drink