Cemican: In Ohtli Teoyohtica In Miquiztli

Cemican komt uit Mexico en meer bepaald uit Guadalajara. De band ontstond in 2006 en deze ‘In Ohtli Teoyohtica In Miquiztli’ is het derde album van dit gezelschap. Een eigenzinnig gezelschap dat een mix brengt van progressive metal, power metal en folk metal. Maar onder folk metal moet je dan wel hun folk muziek verstaan: muziek dus van Azteken en Maya’s. Dat betekent dat dit gezelschap, naast de traditionele metal instrumenten als drums, bass en elektrische gitaar ook dankbaar gebruik maken van tal van fluiten, ratels, raspen, trommels en trompetten. Voeg daar dan ook nog onbegrijpelijke teksten aan toe, en je verkrijgt een immens eigenzinnig cocktail die het in onze oren niet onaardig doet. Een zware en stevige basis van drums en bass zorgen voor het fundament. Krachtige riffs en melodieuze solo’s maken het geraamte volledig terwijl de akoestische, laat het ons, “Azteekse instrumenten” hier en daar extra accenten leggen. Daar voegen de heren nog een pak diepe rauwe vocalen aan toe, die niet zouden misstaan in een death metal band, aangevuld met samenzang om nog een extra accent aan het geheel toe te voegen. Tijdens ‘Luna desmembrada’ duiken dan ook nog eens vrouwelijke vocalen als extra accent op. Zo stomen de heren dit keer doorheen twaalf tracks met teksten waar wij althans geen snars hebben van begrepen. Echt erg is dat niet, want je wordt mooi meegevoerd op hun eigenzinnige trip doorheen hun muzikale visie. Toch missen we hier de overtuiging en een bepaalde drive die ze tijdens live concerten wel opwekken, – wij van MUSIKA zagen Cemican zowel op Cernunnos Pagan Fest en op HellFest – al komt dit misschien door hun beschilderde gezichten, hun aangepaste kledij en de extra visuele aantrekkingskracht van een extra “dansende” persoon. Wie de band echter nog niet aan het werk zag, moet het dus enkel doen met dit album en dan moeten wij toch ook wel toegeven dat de heren hier best wel goed tot straf uit de hoek komen, al is het dus minder overweldigend dan tijdens live concerten. Toch blijven wij het bij momenten een wel erg vreemde combinatie vinden: metal en folk van Azteekse oorsprong.

Luc Ghyselen (75)

M-Theory

Tracklist: 1. Guerreros de Cemican 2. La que baja de las estrellas 3. Itlach In Mictlantecuhtli 4. Cuando los muertos suspiran (Mihcailhuitl) 5. Ritual 6. Luna desmembrada 7. Atemaxaque 8. El respiro de la tierra (Tlatecuhtli) 9. Diosa de todos los dioses 10. Tzitzimime (Danza de los huesos) 11. Azteca soy 12. Donde nace el viento (Ehecatl)