Batushka: Hospodi

Eerst eventjes iets ophelderen alvorens we van wal te steken. Batushka, het collectief met Христофор en Варфоломей bestaat niet meer. Beide heren kunnen blijkbaar niet meer door dezelfde deur en vechten nu via de rechtbank uit wie recht heeft op de naam Batushka. Ik heb maar één woord voor zo’n toestand: idioten. Zeker en vast want Batushka had een mooie toekomst voor zich. Daarvoor waren debuutplaat ‘Litourgiya’ en de bijhorende reeks concerten die het midden hielden tussen een black metal optreden en een orthodoxe liturgie verantwoordelijk. Tot overmaat van ramp brengen beide heren los van elkaar op quasi hetzelfde moment een album uit onder de naam Batushka, zei het in het geval van Христофор onder de naam Батюшка. Dit Батюшка bracht einde mei het album ‘Панихида’ uit in eigen beheer. Wat we hier bespreken is het Batushka van Варфоломей, zijnde Batushka. Volgt u nog? Hopelijk wel. ‘Hospodi’ opent liturgisch met ‘Wozglas’. ‘Dziewiatyj czas’ laat eindelijk horen wat we van Batushka verwachten: black metal en als het even kan de spannende, onderhoudende en innoverende versie ervan. In geval van ‘Dziewiatyj czas’ mogen we spreken van net niet. Gelukkig weet ‘Wieczernia’ te overtuigen. ‘Powieczerje’ sluit hier perfect op aan. ‘Polunosznica’ kondigt zich aan als een standaard black metal nummer maar blijkt gaandeweg toch iets meer in huis te hebben. Dit is bovendien het hardere nummer. ‘Utrenia’ past perfect bij ‘Polunosznica’ qua stijl, net zoals volgend nummer ‘Pierwyj czas’. ‘Tretij czas’ heeft wat meer gothic / doom invloeden, niet geheel toevallig vermoed ik, aangezien het centrale thema van ‘Hospodi’ de liturgie van de dood betreft. Voorlaatste nummer, ‘Szestoj czas’ heeft ook nog iets gothic, maar de zang is dan wel weer typisch voor black metal. Afsluiter ‘Liturgiya’ is het langste nummer van de plaat en is het meest etherische zonder dat we evenwel van postrock of shoegaze kunnen spreken. We mogen besluiten dat ‘Hospodi’ een black metal plaat is die zijn plaats verdient binnen het genre en er ook wel enigszins iets aan toevoegt. Die hele heisa vooraf is misschien vanuit marketing standpunt een slimme zet, maar had ook anders kunnen uitpakken. Vermoedelijk gaan de fans van het eerste uur hun geloof in Batushka bevestigen en gaat de komende tour een succes worden. De basis, een goed plaat, is in elk geval wel ruimschoots voldoende.

Frederik Blieck (80)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Wozglas 2. Dziewiatyj czas 3. Wieczernia 4. Powieczerje 5. Polunosznica 6. Utrenia 7. Pierwyj czas 8. Tretij czas 9. Szestoj czas 10. Liturgiya