Sabaton: The Great War

‘The Great War’ is het negende album van deze oorlogvoerende Zweden in hun twintig jarige carrière. Hun visie op de wereld en de daaruit vast te stellen volwassenheid blijkt uit hun honderd jaar oude onderwerp. Met de grote oorlog als inspiratie is dit conceptalbum één groot geheel. De muzikale sfeer is over de elf nummers uitgespreid. Onlangs was Sabaton nog op Graspop te zien in een heus indrukwekkende podium bezetting, waar ze wellicht een van hun beste albums aan het promoten waren. Met vele historische verhalen trekken ze ten strijde en vallen vriend en vijand met elf nummers aan. Op bombastische wijze steekt de opener ‘The Future Of Warfare’ van wal. Donker, duister en toch prominent aanwezig. Het koorgezang schreeuwt iedereen ter orde en in mum van tijd staan we paraat. Een tikkeltje progressief maar met veel trots en een verduiveld catchy refrein weet men dankzij een ferm stukje gitaargeweld de juiste snaren te raken. Een beetje overweldigend blijf ik na het eerste nummer liggen op de grond. We bevinden ons ten midden in het vuurpeloton als ‘Seven Pillars Of Wisdom’ losbarst. Pure powermetal met alweer dat prachtige vraag- en antwoordgewijs vocal geweld. ’82nd All The Way’ heeft iets trots over zich. Het nodigt uit om enthousiast mee te doen en dat is dubbel, gezien het onderwerp. Het heeft iets popachtigs, zoals we ook bij ‘Beast In Black’ terugvinden. Zo aanstekelijk dat het niet normaal is als je na dit nummer nog neerzit. Zo’n typisch ten-strijde-trekkend lied is ‘The Attack Of The Dead Men’. Met snedige riffs wordt een stevig stappend tempo aangegeven waarin het ganse peloton zich vooruit beweegt. De dwingende cadans van het nummer wordt halverwege tijdens de gierende gitaarsolo zelfs niet onderbroken. Het fiere ‘Devil Dogs’ begint als het vertellen van een overwonnen strijd. Met veel trots schopt dit uptempo nummer de BPM-teller een ferme pak omhoog. ‘The Red Baron’ begint mysterieus op een orgel maar wie niet op zijn hoede is, moet eraan geloven. Tegen het ware vuurgevecht aan 190 BPM zijn slechts weinigen opgewassen. Genadeloos vuurt Sabaton met scherp en het vurige melodieuze nummer klimt vlotjes in mijn lijstje met favoriete tracks van dit album. Zoals te verwachten valt, is ‘Great War’ een sterk bombastisch nummer met veel ondersteuning van het backingkoor. De ruwe vocalen snijden diep en als het refrein eraan komt, voel je je haar rechtop komen. Zo’n sfeerzetting, je zit precies midden het slagveld. Of deze titeltrack ook het beste nummer op het album is weet ik niet. Moeilijk te bepalen, maar het nummer laat bij mij wel sporen achter. Terug uptempo en toch wat luchtiger is ‘A Ghost In The Trenches’. Het gevoel van samenhorigheid en trots geven dit snedige nummer ergens iets positiefs mee. ’t Is moeilijk stil te zitten met dergelijke nummers. Opnieuw is er het sterke gitaarwerk dat telkens hand in hand gaat met de krachtige vocalen. ‘Fields Of Verdun’ gaat meer richting heavy metal. De intieme piano- en viool-intro van ‘The End Of The War To End All Wars’ wordt brutaal onderbroken door een sterk koor dat vocaal ten strijde gaat met de rest van de band. Progressief wordt weerstand geboden en al vlug zitten we terug ten midden het slagveld. Links en rechts hoor je gitaarsolo’s. Samen met de roffelende trom lijkt het alsof we in een vuurlinie van kogels zitten. Die psychische waanzin veinst na enkele minuten uit op een donderachtig gebrul. “Less is more” zullen ze gedacht hebben en met enkel een meerstemmig koor sluit deze schijf af in alle pracht. ‘In Flanders Fields’ is een hemelse zang die in zijn simpliciteit zoveel kracht in zich heeft, dat je ervan stil wordt. Subliem. Het album heeft hier enkele spins gedraaid en telkens kom ik tot hetzelfde besluit dat dit een meesterwerk is. Joakim Brodén en zijn soldaten hebben deze veldslag met vlag en wimpel gewonnen. Een beste nummer is moeilijk te bepalen, want er zijn er meerdere. Nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar van ‘The Great War’ krijg ik niet genoeg.

Rocking Klingon (88)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. The Future Of Warfare 2. Seven Pillars Of Wisdom 3. 82nd All The Way 4. The Attack Of The Dead Men 5. Devil Dogs 6. The Red Baron 7. Great War 8. A Ghost In The Trenches 9. Fields Of Verdun 10. The End Of The War To End All Wars 11. In Flanders Fields