Horseburner: The Thief

Ripple Music is een label dat zijn stempel onweerstaanbaar drukt op stoner, doom en psychedelica. Nu heeft dit Amerikaanse label ook Horseburner getekend, een band die in 2008 werd opgestart en in eigen land naam en faam opbouwt dankzij een tweetal demo’s, een tweetal full-albums en een heel reeks aan uitmuntende concerten. Op ‘The Thief’, het derde album van het kwartet, wordt je als muziekfanaat ondergedompeld in het loodzware, maar krachtige en machtige stoner metal geluid dat de heren neerzetten. Zonder zich druk te maken om tierlantijntjes, fijnzinnige momenten of speciale spitsvondigheden, drukt Horseburner je steevast achteruit met hun enorme muur van geluid. De donderende drumpatronen, pulserende en pompende bassen, de machtige riffs, de zware en rauw klinkende vocalen en de toch wel melodieus maar uiterst zwaar op de maag liggende gitaarsolo’s zorgen voor een heel intense en beklijvende rit. Negen nummers zorgt Horseburner ervoor dat je aandacht wordt getrokken middels hun zware, brutale en vooral immens krachtige riffs die elkaar opvolgen als machtige golven op zee tijdens een overweldigende storm. Track na track rolt zo donderend en dreigend over je heen en probeert zodoende alle lucht uit je longen te persen. Gelukkig zijn er dan, zij het kortstondige momenten, waarin de melodieuze gitaarsolo’s overheersen zodat die je wat ademruimte geven. Er is een grote uitzondering: het rustig en kalm gebrachte, korte instrumentale ‘Seas Between’. Liefhebbers van stoner metal weten meteen waar ze deze week hun centen kunnen aan besteden: ‘The Thief’ van Horseburner.

Luc Ghyselen (80)

Ripple Music

Tracklist: 1. The Thief 2. A Joyless King 3. Drowning Bird 4. The Fisherman’s Vow 5. Seas Between 6. Hand Of Gold, Man Of Stone 7. The Oak 8. Fathoms 9. Thiefsong