Crimson Moon: Mors Vincit Omnia

Crimson Moon werd in 1994 opgestart als een black metal project van Scorpios Androctonus in San Diego, Californië, USA. Na een paar demo’s en het debuut-album verhuisde de man naar Duitsland en sinds 1998 ligt daar de uitvalsbasis van het gezelschap, want sindsdien is Crimson Moon ook een volwaardige band geworden. ‘Mors Vincit Omnia’ is pas het vierde full-album van deze band. Het nieuwe werkstuk telt acht uit de kluiten gewassen tracks die je meenemen op een beklijvende, intense black metal trip waarin occulte elementen overheersen. Telkens opnieuw sleurt Scorpios Androctonus en zijn kornuiten je mee op hun demonische tocht waarin plaats is voor het beklijvende en dreigende black metal gevoel, aangevuld met de nodige bombast en een pak bezwerende koorzang. De huidige incarnatie van Crimson Moon – Scorpios Androctonus (bass, vocals, syntheziser), Sabnoc (gitaar, backing vocals), Agreas (gitaar) en Blastum (drums) – wordt daarvoor versterkt met een aantal gasten. Zo zijn er de vocale gastbijdrages van Lord Angelslayer en Proscriptor (‘Godspeed, Angel Of Death’) en van Ixithra (‘Upon The Pale Horse’). Phaesphoros (vocals, “wooden recorder”) is dan weer te horen op ‘Parcae – Trinity Of Fates’. Maar echt veel verschil met de tracks waarop geen gasten te horen zijn, hoor je niet. Wij vonden dat de nummers onderling ook weinig variatie vertoonden, maar het geheel is best wel te genieten, omdat de heren je telkens opnieuw meesterlijk weten te overtuigen om mee te stappen op hun occulte reizen. Stevige black metal erupties worden mooi afgewisseld met kloeke orgeltonen die dankzij toevoeging van extra klanken en de bezwerende koorzang een echt occult sfeertje oproepen die je keer op keer met een ongemakkelijk gevoel opzadelen. Je kijkt af en toe eens over je schouder om te zien of een of andere demon je ondertussen niet heeft benaderd. Nee, Crimson Moon, is er, volgens onze bescheiden mening, niet in geslaagd een superieur album aan te bieden, maar zorgt er wel voor dat ‘Mors Vincit Omnia’ een mooi plaatsje kan opeisen bij liefhebbers van zowel black metal als van occulte muziek. Vooral het afsluitende instrumentale ‘Tempus Fugit’ is voor fanaten van het occulte een aanrader, al zullen die ook eerder al overtuigd zijn.

Luc Ghyselen (78)

Debemur Morti Productions

Tracklist: 1. Vanitas 2. Altars Of Azrael 3. Godspeed, Angel Of Death 4. Upon The Pale Horse 5. Parcae – Trinity Of Fates 6. Mors Vincit Omnia 7. Funeral Begotten 8. Tempus Fugit