Redscale: Feed Them To The Lions

Redscale is een Duits gezelschap dat in 2015 werd opgestart in de hoofdstad Berlijn. Muzikaal vaart het kwartet een koers die je meevoert op een stevige en krachtige tocht tussen hard rock, stoner rock en stoner metal, waarin de heren ook wel wat invloeden uit blues en psychedelica laten horen. ‘Feed Them To The Lions’ is het tweede full-album van Redscale die eerder al voor een ep (‘Under The Spell’ (2016)) en een full-album (‘Set In Stone’ (2017)) zorgde. Beiden gingen onopgemerkt aan ons voorbij en ergens vinden we dit, op basis van wat we nu te horen krijgen, wel spijtig. Het titelnummer mag openen en doet dit eerder aarzelend, kalm en heel rustgevend met mooie gitaarklanken. Pas na een minuut vallen drums en pulserende basslijnen in en krijgen we stevig uit de kluiten gewassen riffs te horen. Nog later, we zijn ondertussen al meer dan drie minuten gevorderd in dit meer dan negen minuten durend nummer, vallen ook heel krachtige vocalen in. Mooie veranderingen in tempo en ritme zorgen ervoor dat de aandacht niet verslapt. ‘Hydra’ gaat duidelijk op de ingeslagen weg verder. Ook dit gedreven en energieke nummer klinkt uiterst krachtig dankzij de zware drums, stuwende bassen en krachtige riffs. Opnieuw zorgen bijpassende zware, stoere vocalen voor de perfecte invulling. ‘Unstuck In Time’ is een heel wat korter nummer, maar aan kracht wordt niet ingeboet en het krijgt een extra energieke gedrevenheid mee. Het tempo wordt een ietsje lager, echt niet zoveel hoor, gelegd voor het al even krachtige ‘The Hard Rain’ dat net als elk eerder gehoord nummer een goede test is voor je nekwervels. ‘Bells Of War’ doet het een stuk rustiger aan dankzij zijn bluesy gevoel die later wat weg ebt als de heren het tempo verhogen en vooral de kracht weer wat meer uitspelen. Na wat mooie drumpatronen steekt het bluesy gevoel dankzij mooie gitaarlijnen opnieuw de kop op. Brute kracht is het sleutelwoord bij de intro van ‘Cold Dawn’ dat wat invloeden uit doom verraadt, waarna de heren een muur van sound oprichten en het tempo langzaam aan hoger leggen. Ook nu weer zorgen verschillende wisselingen in tempo en ritme dat je aandacht niet verslapt. Het instrumentale ‘Ashes’ is van hetzelfde kaliber met opnieuw mooie veranderingen in ritme en tempo zonder dat de heren aan kracht raken. ‘Phoenix’ opent kalm en rustgevend, maar wint uiteindelijk toch aan kracht en tempo: een mooie afsluiter van een heel geslaagd album dat hopelijk voor Redscale een pak deuren kan openen. We denken dan in de eerste plaats aan DesertFest, maar natuurlijk komen ook andere festivals, we denken spontaan ook aan HellFest waar men in “the Valley” graag een pak bands in dit (sub)genre programmeert, in aanmerking.

Luc Ghyselen (85)

Karma Conspiracy Records

Tracklist: 1. Feed Them To The Lions 2. Hydra 3. Unstuck In Time 4. The Hard Rain 5. Bells Of War 6. Cold Dawn 7. Ashes 8. Phoenix