Crypt Sermon: The Ruins Of Fading Light

Crypt Sermon is een Amerikaans vijftal dat in 2013 werd opgestart. Een eerste full-album, ‘Out Of The Garden’, was er in 2015 en kreeg een aantal lovende kritieken. Helaas verdween het onder de MUSIKA-radar. Maar niet getreurd, want nu zijn de heren – Brooks Wilson (vocals), Steve Jannson (gitaar), James Lipczynski (gitaar), Frank Chin (bass) en Enrique Sagarnaga (drums) – er terug met hun tweede werkstuk. ‘The Ruins Of Fading Light’ laten je tien tracks lang genieten van een mooi uitgekiende visie op hun mix van heavy metal en doom. Het eindresultaat mag duidelijk gehoord worden en wordt overgoten met een episch sausje. De meeste tracks zijn vrij lang en worden dan ook behoorlijk uitgesponnen, zonder dat men zich vergaloppeert en dat je aandacht gaat verslappen. Tussendoor worden drie korte tracks gebracht die voor wat extra’s zorgen middels sfeervolle, soms folky klinkende, elementen en geluiden uit de natuur die het geheel een extra episch karakter verlenen. Nee, echt vernieuwend klinkt het allemaal niet, maar de uitvoering van het geheel is wel heel goed. Alle instrumenten zitten goed en perfect in de balans: stoere drums en basslijnen, stevig slepende riffs aangevuld met melodieuze gitaarwerk waar nodig en knappe solo’s. Maar het zijn, naar onze smaak althans, de krachtige cleane gezongen vocalen die met de meeste aandacht gaan lopen. Brooks Wilson bewijst hier dat hij over een krachtige stem beschikt die voor dit genre zo wat perfect lijkt te klinken. Wel is het zo dat vijftal mooi binnen het omlijnde kader van het (sub)genre blijft, zodat ‘The Ruins Of Fading Light’ waarschijnlijk enkel in collecties van doom / heavy metal fans zal terug te vinden zijn. Voor metalfanaten die het eerder zoeken bij extreme metal, black metal en / of death metal, zal ook dit tweede album van Crypt Sermon weinig opzien baren.

Luc Ghyselen (78)

Dark Descent Records

Tracklist: 1. The Ninth Templar (Black Candle Flame) 2. Key Of Solomon 3. Our Reverend’s Grave 4. Epochal Vestiges 5. Christ Is Dead 6. The Snake Handler 7. Oath Of Exile 8. Enslave The Heathens 9. Beneath The Torchfire Glare 10. The Ruins Of Fading Light