Matt Heckler: After The Flood

‘After The Flood’ is de titel van het debuutalbum van Matt Heckler dat eerder in eigen beheer op de markt werd gebracht, maar nu in vinyl versie wordt uitgebracht door het label Anti-Corporate Music. Matt Heckler (viool, banjo, vocals) toerde reeds een vijftal jaar met de band Deep Chatman, waarmee hij ten andere drie full-albums opnam, alvorens solo op pad te trekken. Deze ‘After The Flood’ is dus het eerste werkstuk van een man die opgroeide in “The Catskills” in Carolina, USA. Country, folk, string band music en … punk waren de muziekstijlen waarmee hij opgroeide en die hij hier samenbrengt om zijn eigen sound te creëren. Elf nummers haalden uiteindelijk dit debuut en die mag je gerust onderbrengen in het vakje country en folk. Zijn werk op banjo en viool is indrukwekkend te noemen, maar zal bij vele lezers op deze site niet in de smaak vallen wegens niet hard en krachtig genoeg. Spijtig, want Matt Heckler zorgt hier voor een prachtige benadering van het genre en voegt daar wat minieme punkinvloeden aan toe dat je ook terug hoort bij tal van punk rock bands. Maar ja, hij doet dit in zijn eentje en een viool en banjo stralen niet de kracht uit van een elektrische gitaar. Toch zou ik liefhebbers van (Celtic) punk rock eens aanraden om ook deze ‘After The Flood’ eens te beluisteren. De nummers van Matt zijn immers beklijvend in hun (sub)genre en worden dan wel akoestisch gebracht: ze blijven een speciale onderhuidse kracht uitstralen waar tal van muzikanten enkel van kunnen dromen. Een beklijvend nummer als ‘Lantern Song’ staat dan ook mooi hand in hand met een opzwepend nummer als ‘Blue Eyes Dancing’. Wij zijn alvast heel tevreden dat we deze ‘After The Flood’ van Matt Heckler een kans hebben gegeven.

Luc Ghyselen (75)

Anti-Corporate Music

Tracklist: 1. Haw River Ballad 2. Midnight Sun 3. Morning Breaks 4. Old November 5. Lantern Song 6. Blue Eyes Dancing 7. The Great Divide 8. Leaving Heaven 9. I tried 10. One More Down 11. 5150