Darkend: Spiritual Resonance

Het Italiaanse Darkend timmert reeds sinds 2006 aan een muzikale carrière die zich situeert in het symphonic black metal genre. Het gezelschap zorgde eerder reeds voor die fel gesmaakte albums zodat men met ‘Spiritual Resonance’ aan album vier is aangekomen. Zes lang uitgesponnen zware stukken black metal walsen krachtig, energiek en gedreven over je heen tot al je botten versplinterd zijn. Het gezelschap opent met ‘The Three Ghouls Buried At Golgotha’ die je eerst meevoert naar een eigenzinnige ritueel, alvorens de zwart geblakerde furieuze kracht over je heen dendert. Een hels tempo, een opzwepend ritme, én donkere en dreigende vocalen zijn de hoofdingrediënten van hun donkere cocktail die op een perfecte symfonische ondersteuning kunnen rekenen waarin enige bombast en koorzang niet vreemd zijn. Voeg daar een pak tempo en ritme wisselingen aan toe die er ook voor zorgen dat de sfeer constant wisselingen vertoont die van beklijvend over ongemakkelijk tot luguber gaan. Kortom: Darkend opent vrij indrukwekkend. En daar doen de overige tracks in niets voor onder. De heren blijven er ongemeen krachtig en stevig tegenaan gaan en zorgen voor nog vijf even indrukwekkende werkstukken die liefhebbers van het genre een intense en beklijvende trip geven doorheen het mooie uitgetekende symphonic black metal landschap van Darkend. Compromissen worden nergens gemaakt en het is net alsof je compleet ondergedompeld wordt in een rituele duisternis. Wat ons betreft mag Darkend een plaatsje bij de toppers uit het (sub)genre opeisen.

Luc Ghyselen (90)

Dark Essence Records

Tracklist: 1. The Three Ghouls Buried At Golgotha 2. Scorpio Astraea High Coronation 3. With Everburning Sulphur Unconsumed 4. Vessel Underneath 5. Hereafter, Somewhere 6. The Seven Spectres Haunting Gethsemane