The Shiver: The Darkest Hour

The Shiver is een Italiaanse alternative rock band die in 2005 aan de start stond van een muzikale carrière. Grootste trekpleister van dit gezelschap zijn de best wel mooie en soepele vocalen van Federica “Faith” Sciamanna, die zowel uiterst breekbaar als ferm en krachtig kunnen klinken. Ook muzikaal zit het geheel best wel goed in elkaar dankzij tal van wisselingen in tempo en ritme. Grootste nadeel, naar onze smaak dan toch, is het veelvuldig gebruik van keyboards die te veel aandacht opeisen en zo de overige instrumenten wat weg drukken. ‘The Darkest Hour’ is het vierde full-album van het gezelschap en werd origineel in 2014 op de markt gebracht. Het krijgt nu via Wormholedeath Records een herkansing naar aanleiding van het uitstekend ontvangen vervolg: ‘Adeline’ (2017). Het origineel tien tracks tellende album werd nu aangevuld met twee extra nummers die precies in het verlengde liggen van het eerder uitgebrachte materiaal. Op deze versie van ‘The Darkest Hour’ krijg je dus twaalf nummers die zich situeren tussen alternative rock en alternative metal, die gemakkelijk in het gehoor liggen en dankzij het veelvuldig gebruik van keyboards ook een groter, eerder mainstream rock gericht, publiek kunnen aanspreken. Wat betreft de twee extra nummers op deze uitgave. ‘Now I Forget’ is een akoestische ballade met mooi gitaarspel en de mooie stem van Faith in een echte glansrol. Hun versie van Joy Division’s ‘Love Will Tears Us Apart’, de tweede extra track, mag er gerust zijn, maar kan, naar onze smaak, niet tippen aan het origineel. We moeten dan ook eerlijk toegeven dat wij zelf niet echt zaten te wachten op deze heruitgave. Fans van de band zullen ‘The Darkest Hour’ ongetwijfeld reeds in hun collectie hebben, en voor die twee extra nummers hoef je het niet echt doen. Wie The Shiver nu pas ontdekt krijgt dus twaalf goed in het gehoor liggende nummers die stuk voor stuk niet zouden misstaan op een radiozender als Studio Brussel. En indien men die een kans zou geven in de playlists, zou het kunnen dat een groot festival, genre Pukkelpop of, waarom niet, Rock Werchter, The Shiver een kans zou bieden. Pas dan zie ik voor The Shiver een doorbraak zitten.

Luc Ghyselen (65)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. Ocean 2. The Key 3. Little Lonely Boy 4. Forgotten Soul 5. Bury 6. The Secret 7. Into The Darkest Hour 8. Runaway 9. Anything 10. Over 11. Now I Forget 12. Love Will Tear Us Apart