H.E.A.T.: Live At Sweden Rock 2017

H.E.A.T. is live gekend voor hun energieke show. Ze staan deze keer live op Sweden Rock 2017, wat voor vele Zweedse bands het vuur sterk aanwakkert. Dit tweede live-album van het Zweedse H.E.A.T. is verschillend met hun ‘Live In London’ album uit 2015, dat enkel audio bevatte. Dit is hun eerste live dvd / Blu Ray. De opnames hadden plaats tijdens hun “Into The Great Unknown” tournee, dus het is geen verrassing om vier nummers van dat album terug te vinden. H.E.A.T. bouwt al een goede tien jaar aan hun carrière en sinds hun start brachten ze al vijf killer albums uit. Ze kunnen met andere woorden een live-setlist voorstellen waar ieder zijn ding wel zal vinden. Echter, het mooie is dat ze ook rekening houden met nummers op hun eerder live uitgebracht album. Dat ze sterk zijn in hun liveshows weten we, dus verwachten we meteen veel. Met ‘Bastard Of Society‘ van hun laatste album zwepen ze hun publiek op met “ow ow oh oh”, waardoor de sfeer er direct inzit. Ze nemen ons mee op sleeptouw door een vol uur durend wild feestje. Terug te vinden op hun eerder uitgebracht live album vanuit London, brengen ze ‘Late Night Lady’ als enige nummer van hun titelloze debuut uit 2008. Een sterk nummer dat live helemaal tot zijn recht komt. Ook ‘Mannequin Show’ uit ‘Tearing Down The Walls’ (2014) zorgt voor het opwarmen van het publiek, dat goed aan het loskomen is. ‘Redefined’, eveneens afkomstig uit hun laatste album, doet met momenten denken aan Def Leppard. Maar het dak lijkt er volledig af te gaan als ‘Heartbreaker’ uit ‘Address The Nation’ (2012) eraan komt. Een gans publiek de intro tonen horen meezingen doet ook Eric tevreden grinniken. De magie doet zijn werk. De interactie tussen publiek en band merken we als het publiek vraag-en-antwoordsgewijs het refrein tekens na zingt. Zoals eerder al vermeld, is hun laatste album goed vertegenwoordigd want ook ‘Shit City’ staat als een huis in de lijst. Eric spreekt zijn publiek geruime tijd in het Zweeds toe en dat toont aan dat de band zich thuis voelt. Mijn Zweeds is nu niet mijn beste kant, maar daar moet ik niet beschaamd over zijn, want enkele vertaalapps stuurden ook hun kat. Maar uit de flarden die ik verstond veronderstel ik dat ze erg blij waren om op dit festival te mogen spelen. Intussen zijn we met ‘Beg Beg Beg’ van ‘Freedom Rock’ (2010) halverwege het optreden en de interactie met het publiek wordt nog eens uitgespeeld. Een ware drum- en keyboardsolo sluit naadloos aan met ‘Whole Lotta Rosie’ van onze Down-Under-Rockers. Deze ruwe versie is een pak steviger dan het originele, maar de keyboardklanken maken het dan weer uniek. Deze uitbundige sing along met het publiek leidt zelfs tot Janis Joplin’s ‘Piece Of My Heart’. De live band heeft zijn publiek nu helemaal waar het wil en ook in ‘Tearing Down The Walls’ van het gelijknamige album zingt het publiek gretig mee. De lat wordt nog wat omhoog geduwd want ook het nieuwe ‘Eye Of The Storm’ is live een nummer om kippenvel te krijgen. Nummers die we ook op ‘Live In London’ terugvinden zijn ‘Emergency’, ‘Inferno’ en ‘Living On The Run’. Deze knallers konden ook op dit feestje niet ontbreken. Het zijn dergelijke nummers die dat tikkeltje meer bieden die het verschil maken tussen een goed optreden en een fantastisch optreden. En dat weet het publiek goed te appreciëren. Het melodieuze ‘A Shot At Redemption’ vuurt een laatste oorwormpje af. Een van de betere nummers die we op ‘Tearing Down The Walls’ (2014) terugvinden. Hiermee sluit H.E.A.T. hun enorm energieke show af. Het is een en al aanstekelijke energie wat je doet inzien dat H.E.A.T. naast het maken van platen ook live enorm de moeite is. Enigszins niet verwonderlijk, ze staan in hun eigen land op wellicht het meest gegeerde festival. Maar zoals ook elke match gespeeld moet worden, kunnen we pas achteraf de balans maken. Eric Grönwall en zijn band hadden er verschrikkelijk veel zin in. Hun live-formule is eigenlijk niets verrassend maar werkt perfect. Hun aanstekelijke nummers zetten het plein in vuur en vlam en wanneer het publiek vak uit volle borst meezingt, geeft de band het beste van zichzelf. Wie H.E.A.T. nog niet kende kan ik gerust dit live album sterk aanbevelen. Wie na dit uurtje ook de beelden wil bekijken, kan dit natuurlijk want het album wordt uitgebracht op dvd /Blu Ray. Deze laatste bevat ook acht officiële video’s. Van de beelden kon ik niets zien, maar de sfeer van de audio maakt me alvast erg hongerig. “Live At Sweden Rock Festival” is een geweldige live release.

Rocking Klingon (85)

EarMusic

Tracklist: 1. Bastard Of Society 2. Late Night Lady 3. Mannequin Show 4. Redefined 5. Heartbreaker 6. Shit City 7. Beg Beg Beg 8. Tearing Down The Walls 9. Eye Of The Storm 10. Emergency 11. Inferno 12. Living On The Run 13. A Shot At Redemption