Visionatica: Enigma Fire

Visionatica is een Duitse symfonische metalband uit Nürnberg. Gitarist Manuel Buhl en zangeres Amara Avodem zijn de drijvende krachten achter de band. Dit is de opvolger van debuutalbum ‘Force Of Luna’. ‘Force Of Luna’ was al meteen een schot in de roos: goede nummers in een goede productie. Dit heeft ongetwijfeld geleid tot een contract met Frontiers Records. Visionatica is sterk vergelijkbaar met Nightwish, Epica, Delain, etc. Dit zegt iets over het niveau van de band. Visionatica zal je niet betrappen op een slechte productie, een valse noot of middelmatigheid. Beste bewijs hiervan is ‘Enigma Fire’ dat sterk opent met ‘The Pharao’, dat volgt op intro ‘Armari Sudbina’. ‘Fear’ voldoet evenzeer aan de verwachtingen. ‘Roxana, The Great’ is de perfecte synthese van de machine die Visionatica is: hoge kwaliteit met als enige minpuntje een beetje voorspelbaarheid. De stem van Amara zal ofwel beklijven ofwel afstoten (voornamelijk voor zij die geen voeling hebben met symfonische power metal). ‘Dance Of Fire’ is wederom zo’n typisch nummer: een mix van death metal en symphonic, maar het geheel werkt aanstekelijk ondanks het hoge “reeds gehoord” gehalte. ‘To The Fallen Roma’ opent als een klassiek nummer waar je Amara zo een buikdans op ziet uitvoeren. Misschien niet geheel koosjer mijn vergelijking in dit “MeToo” tijdperk, maar wie ben ik. Bovendien gaat het nummer volledig die richting uit, inclusief Arabische zang. ‘Incomplete’ is een nummer om Amara dicht tegen de gilet te trekken, maar toch niet te dicht, want anders zou ze zo schoon niet meer kunnen zingen. ‘Secrets Of The Ancestors’ zet ons weer met de voeten op aarde … eventjes toch, want al zeer snel is het tijd om te eindigen in schoonheid met ‘Rise From The Ashes’. ‘Enigma Fire’ is een album dat zonder meer als goed mag gekwalificeerd worden, alleen heeft het een beetje de tijdsgeest tegen: was dit tien jaar geleden uitgebracht dan zouden we euforisch zijn, nu zijn we voorzichtig enthousiast.

Frederik Blieck (79)

Frontiers Records

Tracklist: 1. Amari Sudbina Kali 2. The Pharaoh 3.Fear 4.Roxana, The Great 5. Dance Of Fire

6. Into The Fallen Roma 7.Incomplete 8. Secret Of The Ancestors 9. Rise From The Ashes