Back Porch Republic: Hustle & Flow

Back Porch Republic is een samenwerking tussen Vidar Busk (gitaar, vocals), Daniel Eriksen (gitaar, vocals) en Stig Sjostrom (drums, percussie), een trio door de wol geverfde muzikanten die met ‘Hustle & Flow’ een heel knap debuut afleveren. Elf nummers worden gebracht gaande van stevig rockende bluesnummers over op boogie geïnspireerde nummers tot hypnotiserende hill country blues. Een mix van zelfgeschreven nummers en prachtige versies van traditionals en covers. Openen doen ze in stijl met een gedreven versie van ‘Six Strings Down’, dat eerder langzaam op gang komt, maar mooi open bloeit: blues op zijn best. Burnside’s ‘Going Down South’ en Payton’s ‘I Love You’ zijn twee uiteenlopende voorbeelden van hill country blues: het ene gedreven, rauw en energiek, het andere zachtjes, erg bluesy en soulvol. Dan is er ook nog het intens rockende ‘Oh Mama’, origineel door Anders Osborne, het op boogie leest gebrachte ‘Oh Louise’ (origineel door John Mooney). Een beklijvende versie van de traditional ‘St. James Infirmary’ is het laatste nummer dat niet zelf werd geschreven. Vidar Busk zorgde voor ‘Drive On’, een nummer dat je in twee versies krijgt: een mooie totaalvertolking met vocalen die een samensmelting is geworden van rock ‘n’ roll en blues, en een korte instrumentale versie die het album afsluit. ‘Evil Train’ en ‘A Littel Dab’ll Do Ya’ werden dan door de twee gitaristen samen geschreven. ‘Evil Train’ is zo’n typisch gedreven en energiek “trein blues” nummer geworden zodat je een trein ziet aan denderen, terwijl ‘A Little Dab’ll Do Ya’ een pak New Orleans rhythm & blues invloeden verraadt. ‘Wrecked By Snooks’ is dan van de hand van Daniel Erikson: een mooi rockend nummer met wat New Orleans rhythm & blues invloeden. Een pak variatie dus op dit album, maar dat zorgt er dan ook voor dat het album in een flits voorbij schiet. Het enige wat je dan kan doen, is de “repeat-knop” van je speler indrukken en je bent klaar voor een nieuw rondje Back Porch Republic. Een aanrader indien je van no-nonsense blues houdt.

Luc Ghyselen (85)

Blue Mood Records BMCD 6533

Tracklist: 1. Six Strings Down 2. Goin’ Down South 3. Oh Mama 4. Drive On 5. I Love You 6. A Little Dab’ll Do Ya 7. Oh Louse 8. St James Infirmary 9. Evil Train 10. Wrecked By Snooks 11. Drive On