Riot V: Live In Japan 2018

Riot werd in 1975 opgestart door gitarist Mark Reale. De eerste albums – ‘Rock City’ (1977), ‘Narita’ (1979) en ‘Fire Down Under’ (1981) – waren erg geliefd in Groot-Brittannië en in Japan. Na nog twee albums viel het doek uiteindelijk in 1984. Mark Reale verhuisde naar Texas waar hij bevriend raakte met Don Van Stavern en in 1986 werd Riot door het tweetal nieuw leven ingeblazen. In 1988 zorgde het album ‘Thundersteel’ voor een triomfantelijke terugkeer van Riot. Ook de sound werd wat gewijzigd: van een mix van hard rock / heavy metal naar een stevige vorm van heavy metal / power metal met wat invloeden uit speed metal. Het legde de band geen windeieren en Riot stoomde stevig en krachtig verder. Tot in 2012 het noodlot toesloeg en Mark Reale overleed aan de gevolgen van de ziekte van Crohn. Don Van Stavern en de overige leden uit de toenmalige line-up besloten uiteindelijk om verder te gaan onder de naam Riot V. Onder die naam zorgde de band voor twee knappe full-albums, maar tijdens live concerten worden nog steeds een heel pak nummers uit de “Riot-periode” gebracht. En daar is uiteraard niets mis mee. Op deze knappe live registratie, opgenomen in Japan op 11 maart 2018 in Club Citta krijg je zo maar liefst drieëntwintig nummers te horen waaronder het complete album ‘Thundersteel’. De heren zorgen zo voor een energieke en gedreven set – een mix van hard rock, heavy metal en power metal – die door de aanwezigen fel wordt gesmaakt, want die geregeld stevig uit de bol. Deze opnames kan je nu herbekijken op dvd of blu-ray. Wij moeten het hier enkel stellen met het geluid, zonder de beelden, en dat is voortreffelijk. We horen immers een krachtige basis van drums en bass, strakke riffs, melodieuze gitaarsolo’s, stevige gitaarduels en krachtige vocalen die energiek en gedreven uit de speakers knallen. Meteen een mooie aanvulling op je collectie Riot / Riot V albums.

Luc Ghyselen (80)

AFM Records

Tracklist: 1. Armor Of Light 2. Ride Hard Live Free 3. On Your Knees 4. Metal Soldiers 5. Fall From The Sky 6. Wings Are For Angels 7. Land Of The Rising Sun 8. Take Me Back 9. Messiah 10. Angel Eyes 11. Metal Warrior 12. Thundersteel 13. Fight Or Fall 14. Sign Of The Crimson Storm 15. Flight Of The Warrior 16. On Wings Of Eagles 17. Johnny’s Back 18. Bloodstreets 19. Run For Your Life 20. Buried Alive 21. Road Racin’ 22. Swords And Tequila 23. Warrior