Impavida: Antipode

Met ‘Antipode’ knoopt het Duitse Impavida na zo’n elf jaar van absolute stilte terug aan met een opvolger voor het in 2008 op de markt gebrachte ‘Eerie Sceneries’. Impavida werd in 2005 opgestart en zorgde eerst voor een demo alvorens het debuut (‘Eerie Sceneries’) hoge ogen gooide bij een deel van de pers al waren we daar zelf niet bij. En ook met het tweede werkstuk kan Impavida ons niet echt over de streep trekken. Nog slechts de helft van het oorspronkelijke duo is ook nu nog van de partij. E. aka God Killing Himself staat in voor alle instrumenten, terwijl nieuwkomer He Who Walketh The Void dit keer instaat voor de vocalen. ‘Antipode’ telt slechts vier tracks waarvan er twee lang uitgesponnen zijn en tot in het oneindige gerekt worden (opener ‘ Demons’ Eerie Flutes Accompany With The Decay Of Corpses Defiled’ en ‘The First Flame Initiates The Cleansing Of Putrid Terrestrial Spirits’ klokken beiden af na meer dan vijftien minuten!) en twee korte tracks van om en bij de drie en aan halve minuut. Zo neemt het duo je mee op hun muzikale trip die een gitzwart landschap uittekent met vooral dood en verderf. Toch probeert het duo daar contrasten in uit te tekenen van licht en duisternis of leven en dood. Zelf zijn we van oordeel dat het duo er niet echt in slaagt om contrasten uit te tekenen, daarvoor is hun sound te zwaar, te neerslachtig. Ook de, meestal, heel furieus en angstaanjagend klinkende vocalen zorgen niet echt voor veel lichtpuntjes in de dreigende duisternis die Impavida oproept. Echt grote punten van variatie zijn er dan ook niet te vinden in het totaalbeeld dat het duo hier neerzet. Zo komen een heel pak stukken en fragmenten nogal eentonig en deprimerend over. We moeten dan ook besluiten dat ook dit tweede full-album van Impavida ons niet echt kan overtuigen wegens te langdradig en te weinig variatie in hun sound.

Luc Ghyselen (60)

Van Records VAN 278

Tracklist: 1. Demons’ Eerie Flutes Accompany With The Decay Of Corpses Defiled 2. Corpse Devourer 3. The First Flame Initiates The Cleansing Of Putrid Terrestrial Spirits 4. Towards The Pyre