Grima: Will Of The Primordial

Het uit SiberiĆ« afkomstige Grima, een atmospheric black metal project bestaande uit de tweeling broers Morbius (gitaar, bass) en Vilhelm (vocals, gitaar, bass, keyboards), is met deze ‘Will Of The Primordial’ toe aan zijn derde full-album. Na een aarzelend begin met rustige folk klanken, barst ‘Siberian Sorrow’ plots in een hevige furie open. Daar zijn vooral het plots heftige ritme en de zware rauwe vocalen debet aan. Later schroeft men het tempo terug en mogen accordeon (?) klanken het voortouw nemen in een rustiger sfeervolle gedachten om dan opnieuw fel en snoeihard uit te halen. Net die mooie wisselwerking tussen zwaar, krachtig en brutaal tegenover rustgevend, kalm en zachtjes zorgt ervoor dat dit nummer meteen een blijvende indruk nalaat. ‘The Shrouded In Darkness’ valt meteen furieus, gedreven en krachtdadig met de deur in huis. Het tempo wordt dan wat terug geschroefd, terwijl de vocalen een extra dreigende duisternis lijken op te wekken. Ook nu weer, zij het kortstondig, duiken er accordeon klanken op, terwijl de vocalen twee verschillende timbres meekrijgen: rauw en schreeuwerig of rauw met een diepe duistere dreiging. We zijn twee nummers ver en Grima zorgt op dit schijfje reeds voor twee meesterwerkjes in het (sub)genre die bol staan van variatie in tempo, ritme, kracht en dreiging. ‘Leshiy’ gaat mooi op de ingeslagen weg verder en zorgt dus opnieuw voor huiveringwekkende momenten, intens furieuze fragmenten en kalme rustgevende stukjes die er steevast voor zorgen dat je aandacht geen seconde de tijd heeft om te gaan verslappen. Met ‘Instrumental Composition I’ krijgen we een eerder kalm, maar heel sfeervol opgebouwd, intermezzo. ‘Enisey’ bouwt mooi op van sfeervol naar brutale kracht in een stevige dreigende duisternis en zorgt er zo voor dat dit opnieuw naadloos aansluit bij de eerste drie nummers van het album. ‘Blizzard’ houdt het vooral bij een in dreigende duisternis gehulde black metal sfeer. Het atmosferische accent is eerder miniem te noemen. In ‘Howl At Night’ speelt de tweeling weer een pak verschillende tempo’s, ritmes en gevoelens uit die samen opnieuw een heel intens, beklijvend en majestueus geheel vormen, om dan instrumentaal te eindigen met het korte ‘Instrumental Composition II’, een track die een rustgevende zen toestand opwekt. We moeten dan ook onthouden dat Grima met deze derde langspeler voor een heel intense, furieuze en beklijvende rit heeft gezorgd die liefhebbers van atmospheric black metal over de streep zal trekken en een schitterende aanvulling zal zijn in hun collectie.

Luc Ghyselen (90)

Naturmacht Productions NP 105

Tracklist: 1. Siberian Sorrow 2. The Shrouded In Darkness 3. Leshiy 4. Instrumental Composition I 5. Enisey 6. Blizzard 7. Howl At Night 8. Instrumental Composition II